Je Boris Pahor s svojimi izjavami prestopil mejo dobrega okusa. Foto: MMC RTV SLO
Je Boris Pahor s svojimi izjavami prestopil mejo dobrega okusa. Foto: MMC RTV SLO

V intervjuju za Primorske novice je Boris Pahor dejal, da se vidi, da imajo Slovenci premalo narodne zavesti, kar nazorno kaže izvolitev temnopoltega župana v Piranu. “Toliko smo dali za tisti košček zemlje, zdaj pa imaš črnega župana. Moj Bog, kje je tu narodna zavest? Nič proti temu, da je temnopolt. A če so že izvolili Neslovenca, bi kvečjemu morali izvoliti člana italijanske skupnosti, ki tam živi. To, da daš tujca za župana, je slab znak," je dejal Pahor.

Ob tem pojasnjuje, da je za odprtost, vendar po njegovem mnenju to ni ”temnopolti župan Piranu, ampak to, kar smo dosegli Magris, Jančar in jaz. Torej to, da te ljudje prevajajo, sprejemajo.”

Na njegovo izjavo se je Peter Bossman že odzval in dejal, da ga še vedno spoštuje, da pa njegove izjave ne razume. Dodal je, da je po duši in izbiri Slovenec.

Pahorjevo izjavo so komentirali tudi v Liberarni akademiji, kjer menijo, da njegove izjave vsebujejo prepoznavne elemente rasizma. "Menimo, da škodijo Pahorjevi javni podobi, če že ne izničujejo povsem pomena njegovega zastopanja tržaških Slovencev in pomena njegove antifašistične drže," še menijo v akademiji.