Združeni narodi so splošno deklaracijo človekovih pravic sprejeli 10. decembra 1948. Foto: AP
Združeni narodi so splošno deklaracijo človekovih pravic sprejeli 10. decembra 1948. Foto: AP

Ob 75. obletnici sprejema splošne deklaracije človekovih pravic so se na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve poklonili napredku, ki je bil odtlej narejen z vzpostavitvijo strukture mednarodnega prava človekovih pravic, obenem pa opozarjajo, da načela deklaracije še niso uresničena.

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je opozorila, da je statistika še vedno žalostna. Države po svetu morajo narediti več, je pozvala. Foto: BoBo
Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je opozorila, da je statistika še vedno žalostna. Države po svetu morajo narediti več, je pozvala. Foto: BoBo

Na ministrstvu so spomnili, da sta bila od sprejema deklaracije sprejeta dva mednarodna akta, ki države pogodbenice zavezujeta k spoštovanju in varstvu državljanskih, političnih, ekonomskih, socialnih in kulturnih, pravic, ter vrsta konvencij, ki obravnavajo posamezne skupine prebivalstva ali vidike človekovih pravic.

Med drugim so izpostavili še Varnostni svet Združenih narodov za človekove pravice kot osrednji medvladni forum ZN-a o človekovih pravicah, Urad visokega komisarja za človekove pravice, ki predstavlja osrednjo agencijo ZN-a za človekove pravice, in pogodbena telesa, ki nadzirajo izvajanje konvencij v državah pogodbenicah.

Kljub temu pa določila konvencije še niso uresničena, so opozorili in navedli, da je po svetu denimo okoli 50 milijonov žrtev sodobnih oblik suženjstva, 86 odstotkov žensk in deklic pa živi v državah, ki ne nudijo pravne zaščite pred nasiljem na podlagi spola.

"Ta žalostna statistika je dokaz, da se moramo aktivno truditi, da bo vsak poznal svoje pravice in da bodo države spoštovale, varovale in uresničile človekove pravice vseh prebivalcev," je ob praznovanju današnjega mednarodnega dne človekovih pravic sporočila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Josep Borrell. Foto: Reuters
Josep Borrell. Foto: Reuters

Borrell: Človekove pravice niso le črka na papirju

Svetovni voditelji ob mednarodnem dnevu človekovih pravic pozivajo k njihovemu uresničevanju in zavezanosti mednarodne skupnosti k solidarnemu sodelovanju. Visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko Evropske unije Josep Borrell in papež Frančišek sta v poslanicah pozvala tudi k reševanju svetovnih konfliktov.

Visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko Evropske unije Borrell je opozoril, da "čeprav je bil v zadnjih 75 letih dosežen znaten napredek, se krize še naprej množijo" in da so "prepogosto ženske, otroci in osebe v ranljivih položajih tisti, ki nosijo najtežje breme posledic vojne in konfliktov."

Ob tem je poudaril, da je spodbujanje splošnega spoštovanja človekovih pravic ključna prednostna naloga zunanjega delovanja EU-ja. Zagotovil je, da bo "EU še naprej obsojala kršitve človekovih pravic, kršitve mednarodnega humanitarnega prava, diskriminacijo ter napade na demokracijo in svobodo medijev, kjerkoli se bodo zgodili".

"Človekove pravice niso le beseda na papirju (...), so temelj miru in pot do pravičnejše, enakopravnejše in vključujoče družbe za danes, jutri in prihodnje generacije," je še dodal Borrell.

Sorodna novica Guterres: Svet izgublja tla pod nogami. Svetina: Človek naj bo na prvem mestu.
Papež Frančišek. Foto: EPA
Papež Frančišek. Foto: EPA

Papež človekove pravice primerjal z avtocesto

Ob jubilejnem 75. mednarodnem dnevu človekovih pravic je danes spregovoril tudi papež Frančišek, ki je človekove pravice označil za avtocesto, po kateri smo se premaknili precej naprej, a nam manjka še dosti do konca poti, saj včasih tudi nazadujemo.

Papež je opozoril, da se zavezanost človekovim pravicam nikoli ne konča ter da se je treba "boriti in spregovoriti za zagotovitev pravic tistim, ki so jim te v vsakdanjem življenju kratene".

Današnji mednarodni dan človekovih pravic poteka pod geslom Svoboda, enakost in pravica za vse. ZN tokrat v ospredje postavlja 75. obletnico sprejetja splošne deklaracije človekovih pravic (10. december 1948), ki je prvič na univerzalni ravni zapisala pravice in svoboščine vseh ljudi ne glede na njihove okoliščine.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v poslanici zapisal, da je danes bolj kot kdaj koli pomembno spodbujati in spoštovati vse vrste človekovih pravic. Splošna deklaracija je po njegovem zemljevid, ki pomaga končati vojne, zaceliti delitve in spodbujati življenje miru in dostojanstva za vse.

Mednarodni dan človekovih pravic
Geslo mednarodnega dneva človekovih pravic: Svoboda, enakost in pravica za vse