Imenovanje ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja. Novi minister je prisegel pred DZ-jem, nagovoru pa se je odrekel. Foto: DZ/Teja Perko
Imenovanje ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja. Novi minister je prisegel pred DZ-jem, nagovoru pa se je odrekel. Foto: DZ/Teja Perko

Seja se je začela ob 9. uri, a jo je predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič "zaradi zadržanosti predlagatelja" prekinila za eno uro. Nadaljevali so ob 10. uri.

Jelka Godec, vodja poslanske skupine SDS-a, je ob začetku nadaljevanja seje povprašala, zakaj so poslanci morali eno uro čakati predsednika vlade. Prepričana je, da gre za nedopustno premikanje začetka seje, saj ni nujno, da predlagatelj poda svojo obrazložitev. "Prišlo je do nepredvidenega in nepričakovanega zadržka, za katerega smo izvedeli tik pred sejo," je odgovorila predsednica DZ-ja. Po njenih besedah ima kot predsednica DZ-ja možnost, da sama prekine sejo in določi, kdaj se bo nadaljevala.

Jelka Godec je nato ob začetku predstavitve kandidata za notranjega ministra, ki jo je podal premier Robert Golob, zapustila dvorano. Predsednica DZ-ja ji pred tem namreč ni več želela dati besede, hkrati pa je bila Godec prepričana, da je Klakočar Zupančič kršila poslovnik. Dvorano je za njo zapustila večina SDS-ovih poslancev, ostal je le Anže Logar. Nato je tudi on zapustil dvorano.

Golob: Verjamem, da so nesporazumi preteklost

Boštjan Poklukar, ki je bil minister za notranje zadeve že med septembrom 2018 in marcem 2020, v času vlade premierja Marjana Šarca, je pretekli teden prestal zaslišanje pred pristojnim parlamentarnim odborom, kjer je med prednostnimi nalogami navedel boj s korupcijo, upravljanje migracij ter depolitizacijo, profesionalizacijo in posodobitev policije.

"Funkcija notranjega ministra je tako pomembna, da si zasluži dodatno obrazložitev. Boštjan Poklukar je v Slovenski vojski zaposlen od leta 1991 in je prejel množico medalj, a to ni dovolj za vse, da bi poslušali o njegovih zaslugah za slovensko osamosvojitev," se je predsednik vlade Robert Golob med obrazložitvijo svojega predloga obregnil ob odhajajoče poslance SDS-a.

Sorodna novica Primopredaja poslov na MNZ-ju. Lindav je danes še na čelu policije. "Jutri pa bo nov dan."

Poklukar je po njegovih besedah delal v vseh stebrih zaščite, reševanja in vojske. Na policiji je bil nadzornik kot notranji minister med letoma 2018 in 2020. Pozna vse sisteme, je nadaljeval Golob, zato je človek, ki se bo z lahkoto vpeljal v delo. Postavil si je tri cilje, na prvem mestu je boj proti korupciji. Vsesplošna korupcija se je v zadnjem času razmahnila, Slovenija pa neslavno pada na lestvicah zaznave korupcije. "Temu moramo narediti konec," je dejal in napovedal, da "če se ta začne na vrhu, pri politiki, bomo začeli tam. Popolnoma vseeno je, kdo je tisti, ki se s tem ne strinja in koga moti novi notranji minister. To je dokazal s tem, ko je zapustil dvorano. Verjetno že vedo, zakaj. Menim, da je prazna klop kazalnik, kdo in zakaj se boji novega ministra."

Druga točka je migracijska politika, saj se razmere v svetu spreminjajo. "Slovenija bo aktivno sodelovala tudi pri tem, kako pomagati sosednji Hrvaški, da bo nadzor nad njeno schengensko mejo učinkovitejši," je napovedal.

Tretja točka pa je depolitizacija policije. "Če kaj ta minister ve, je to, da je biti minister politična funkcija. Natančno se zaveda razmejitve med policijo in generalnim direktoratom ter ministrom. Verjamem, da so nesporazumi na tej relaciji, ki smo jim bili priča v preteklem letu, preteklost." Policijo bodo po Golobovih navedbah ne le depolitizirali, ampak tudi profesionalizirali s sistemom kariernega napredovanja. "Sredstva za to, da se policija dejansko in dokončno modernizira, so v proračunu za letošnje in prihodnje leto zagotovljena, Boštjan Poklukar pa je tisti, ki bo to posodobitev tudi izpeljal," je prepričan Golob.

Foto: DZ/Mitja Sušnik
Foto: DZ/Mitja Sušnik

Koalicija enotna v podpori, opozicija v nasprotovanju

Foto: STA
Foto: STA

Nataša Sukič iz poslanske skupine Levice je poudarila Poklukarjevo mnenje, da je pri zasedbi pomembnih položajev treba razširiti nabor potencialnih kandidatov tudi na strokovnjake iz drugih povezanih področij – tako pri vodenju NPU-ja kot generalne policijske uprave. Za Levico je pomembno vprašanje odnos do migracijske politike. Poklukar je po njenih besedah poudaril, da ima policija zdaj drugačne naloge, kot jih je imela v njegovem prvem mandatu, saj je vmes Hrvaška vstopila v schengensko območje. "Rezilna žica in druge tehnične omejitve se odstranjujejo, cilj je, da se odstranijo do konca tega leta," je citirala kandidatovo stališče. Napovedala je, da bodo v Levici bedeli nad tem resorjem, kandidata za ministra pa bodo soglasno podprli.

Borut Sajovic, vodja poslancev Gibanja Svoboda, je poudaril, da državljanom notranji minister pomeni varnost, in to si po njegovem mnenju zaslužimo vsi. "Ko smo prevzeli vlado od predhodnice, smo dobili dediščino, ki nam ni bila v pomoč pri reševanju težav v družbi in gospodarstvu. Še huje je bilo pri izgubi zaupanja ljudi v pravno državo." Po njegovih besedah se je v dveh letih prejšnje vlade zgodila represija, ki so jo podpihovali najvišji predstavniki oblasti. Novega ministra tako po njegovem mnenju čaka težka naloga, v poslanski skupini Gibanja Svoboda pa ga enotno podpirajo, saj dobro pozna notranjo varnost, in ker je ta resor že vodil brez pretresov in afer. "Kot minister je izkazal visoko odgovornost do države," je zatrdil Sajovic in poudaril, da je stranka Gibanje Svoboda enovita in enotna in da je Poklukar njihov kandidat. Zahvalil se je tudi ministrici Sanji Ajanović Hovnik za njeno delo med opravljanjem funkcije notranje ministrice.

Branko Grims je v imenu poslanske skupine SDS-a opozoril, da je delitev oblasti zapisana v slovenski ustavi, kjer je zapisano, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo. Prepričan je, da je načelo delitve oblasti v Sloveniji ogroženo in da smo "vse bolj priča vzpostavljanju enovite socialistične oblasti, kjer vse veje oblasti namesto medsebojnega nadzora vlečejo v isto smer". Stanje nadzora na mejah je po Grimsovih besedah katastrofalno: "V Slovenijo je v še ne popolnem prvem letu Golobove vlade vdrlo 32.042 ilegalnih migrantov, kar je dvakrat več, kot je bil dosedanji neslavni rekord." Skoraj vsi so po njegovih trditvah v Sloveniji oddali vlogo za azil, kar da je posledica politike prejšnje notranje ministrice. Grims se je zato vprašal, ali bo novi notranji minister ravnal drugače, torej "ali bo ravnal evropsko". Ograja na meji je po njegovem mnenju preventivno orodje, ki je najmanj agresivna, in to je po njegovem prepričanju evropska usmeritev. "Žal je kandidat za ministra dejal, da bo še naprej odstranjeval ograjo," je dodal. Zatrdil je tudi, da kandidat za ministra ni dorasel okoliščinam, v katere ga bodo izvolili, zato ga v SDS-u ne podpirajo, in bodo enotno glasovali proti. Na ločeni novinarski konferenci je predsednik SDS-a Janez Janša med drugim komentiral tudi kandidata za ministra, ki ga je označil za "slab kadrovski predlog, ki je celo pod povprečnostjo sedanje vlade".

Vida Čadonič Špelič je v imenu poslancev NSi-ja povedala, da je prejšnja ministrica za notranje zadeve med ljudmi vzbujala zaupanje, saj je delovala strokovno in učinkovito. Strokovnost so ji priznavali tudi v NSi-ju, čeprav se z vsemi njenimi odločitvami niso strinjali. Poslanka je prepričana, da javnost ni dobila prepričljivih odgovorov, zakaj je ministrica morala oditi. Poklukar je po njenem mnenju preverjen in zanesljiv kader, čeprav z vidika strokovnosti ne velja za najboljšega kandidata, a ima gotovo vrline, ki jih vladajoča struktura v tem trenutku potrebuje: "Poslušnost in servilnost za lepo fasado." V NSi-ju se bojijo, da bo kandidat izpolnjeval ukrepe, ki jih bodo diktirali v kabinetu predsednika vlade ali celo kak "državni sekretar, ki je znan po tem, da ima rad vse pod nadzorom". Imenovanje je po njihovem mnenju problematično tudi zato, ker bo očitno zamenjal celotno strukturo ministrstva. "Bo pripeljal strokovne ljudi? Na to vprašanje na matičnem odboru ni znal ali hotel odgovoriti," je dodala. V NSi-ju vidijo Poklukarja kot ministra, ki bo hvaležen uradnik, pričakujejo, da bo pri svojem delu upošteval stroko in da bomo vsi pred zakonom enaki. Ker dvomijo o njegovi neodvisnosti, ga ne bodo podprli za ministra.

Jani Prednik je v imenu SD-ja opozoril, da ugled slovenske policije in zaupanje v njihovo kapaciteto za zagotavljanje javne varnosti visi na tanki nitki, predvsem zaradi ugotovitev izrednega nadzora nad delom policije pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021. Ta vlada mora po njegovih besedah storiti vse, da bodo takšno ravnanje preprečili v prihodnosti. V SD-ju pričakujejo tudi, da bo novi minister krepil položaj policije. "Ne pričakujemo, da boste vstopili v čevlje Tatjane Bobnar, želimo vam, da funkcijo nastopite avtonomno, suvereno in z usmeritvami, za katerimi stojite," je dejal Prednik. Ob tem je poudaril, naj vsaka njihova kritika Poklukarju ne vzbuja občutka nezaupanja v njegove kompetence, temveč naj ga spominja na konstruktivno partnerstvo, da lahko skupaj uresničijo pričakovanja za dobro Slovenije.

Poklukar bo na ministrskem stolčku nasledil Tatjano Bobnar, ki je po zaostritvi odnosov s premierjem Robertom Golobom s tega mesta odstopila decembra lani. Foto: DZ/Teja Perko
Poklukar bo na ministrskem stolčku nasledil Tatjano Bobnar, ki je po zaostritvi odnosov s premierjem Robertom Golobom s tega mesta odstopila decembra lani. Foto: DZ/Teja Perko
Sorodna novica Poklukar bi se prednostno lotil migracijske strategije in depolitizacije policije

Očitki o vplivu Damirja Črnčeca

Večjih presenečenj ob potrjevanju kandidata torej ni bilo pričakovati, ministrstvo za notranje zadeve je po decembrskem odstopu Tatjane Bobnar dobilo novega ministra. Resor je sicer od odstopa ministrice začasno vodila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Ob razkritju, da je kandidat za notranjega ministra Poklukar, so se sicer pojavili očitki o morebitni vpletenosti državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo Damirja Črnčeca v delo Poklukarja. Te so v stranki Gibanje Svoboda kategorično zavrnili. Številni ob tem opozarjajo, da se premier Robert Golob tokrat ni odločal za strokovnost, ampak predvsem za lojalnost. Kot je za Radio Slovenija poročal novinar Robert Škrjanc, je Poklukar tudi kandidat, ki bi lahko izpeljal temeljito zamenjavo policijskih kadrov, ki so bili nastavljeni pod prejšnjo vlado, kar je Golob pričakoval že od prejšnje notranje ministrice.

Omenjajo se zamenjave tako na ministrstvu kot v vrhu policije

Svoje ekipe Poklukar še ni razkril. "Bo pa to popolnoma kompetentna ekipa, sposobna teh izzivov in prioritet, ki sem jih tudi predstavil na odboru," je dejal. O tem, ali bodo na položajih ostali sedanji državni sekretarji, pa se še niso pogovarjali, je dejal.

Poklukar sicer ni razkril, ali bo na položaju generalnega direktorja policije ostal sedanji v. d. generalnega direktorja Boštjan Lindav. Kot njegova potencialna zamenjava se neuradno sicer omenja dosedanji generalni sekretar notranjega ministrstva Gregor Novak, kot eden od favoritov pa tudi zdajšnji vodja Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Muženič, je poročal Radio Slovenija.

Poklukar je tudi po potrditvi glede ekipe ostal skrivnosten. "Z vsako spremembo na vrhu resorja pride tudi do določenih sprememb," je le dejal.

Boštjan Poklukar prevzel posle notranjega ministra