Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V studiu je prvič eden izmed najpomembnejših članov vlade – finančni minister Klemen Boštjančič, prišli so tudi minister za gospodarstvo Matjaž Han ter nekdanja ministra za obrambo in notranje zadeve Aleš Hojs in Matej Tonin.

Tema pogovora so vprašanja o kadrovskih rešitvah na ministrstvih, zakulisnem dogovarjanju za menjave kadrov na najvplivnejših mestih v državi – kdo bo moral oditi in kdo še ne? Pa tudi o podražitvah in prvi streznitvi glede koalicijskih načrtov.

Klemen Boštjančič je dejal, da bodo rezultati dela pri kadrovanju ključni. Foto: MMC RTV SLO
Klemen Boštjančič je dejal, da bodo rezultati dela pri kadrovanju ključni. Foto: MMC RTV SLO

Boštjančič: Kadre bom izbral po kompetencah

Novi finančni minister Klemen Boštjančič je na vprašanje, ali se napoveduje obračun s kadri prejšnje vlade, odgovoril, da je ministrstvo za finance eno najbolj profesionalnih, zato "kadrovskih cunamijev" v svojem resorju ne predvideva. "Svoje kadre bom izbiral izključno po kompetencah in sposobnostih," je napovedal. "Verjamem, da bo tokratna vlada drugačna," je dejal. Po njegovih besedah je vlada na prvi seji zamenjala tri neizvršne direktorje DUTB-ja, eden od njih, Franci Matoz, pa je odstopil sam. Kot je pojasnil, sta nove kandidate, Žiga Debeljaka, Roka Marolta, Miho Resmana in Dijano Milivojevič, predlagala on in gospodarski minister Matjaž Han. Glede kadrovanja v SDH-ju, kjer so se v preteklih letih vrstile menjave, je Boštjančič dejal, da so tam pristojnosti ministrstva za finance jasne: "Minister nima neposrednega vpliva na imenovanja predsednika uprave, ima pa posreden vpliv."

Aleš Hojs je dejal, da bodo odpuščanja nove vlade po ministrstvih napaka. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Hojs je dejal, da bodo odpuščanja nove vlade po ministrstvih napaka. Foto: MMC RTV SLO

Hojs: Dobili smo policijsko ministrico

Nekdanji notranji minister Aleš Hojs je glede kadrovske sestave nove vlade dejal, "da je vsem tem ljudem treba dati priložnost". Poudaril je, da so kritike ali pohvale že na prvi dan nesmiselne. "Bomo pa to razmeroma hitro videli," je dodal. O svoji naslednici na notranjem ministrstvu, nekdanji generalni direktorici policije, ki jo je sam odstavil, Tatjani Bobnar, pa je dejal, da je to bolj vprašanje za predsednika vlade Roberta Goloba. "On me je tudi v tem studiu večkrat zbadljivo imenoval za policijskega ministra. Mislim, da smo zdaj dejansko dobili policijsko ministrico," je dejal in dodal, da doslej notranjega ministrstva še nikoli ni vodil nekdanji generalni direktor policije.

"Ko je naša vlada nastopila mandat, ni bil nihče v SDH-ju zamenjan. Zgolj po tem, ko je tem ljudem prenehal mandat, so bili namesto njih imenovani novi člani," je dejal. "Če bo nekdo sporazumno odstopil, če bo nekdo kazensko obsojen ali, bog ne daj, če bi nekdo od njih umrl, potem pa so izključne pristojnosti na državnem zboru, da imenuje nove člane nadzornega sveta," je dodal Hojs. Na vprašanje, zakaj ob predaji poslov na notranjem ministrstvu, tako kot na drugih ministrstvih, ni bilo formalnih izjav, je Hojs odgovoril, da je "ocenil, kakšne bodo izjave bodoče ministrice". "Moram reči, da se nisem motil. Presodil sem, da ne želim prisostvovati primopredaji, kjer bo kdo blatil moje delo ali pa deplasirano govoril o tem, kar smo zadnji dve leti počeli na ministrstvu," je pojasnil. Dodal je sicer, da je bila sama primopredaja korektna z obeh strani, zmotile pa so ga izjave, ki jih je Tatjana Bobnar dala po pogovoru na ministrstvu.

Matjaž Han je izpostavil, da je pomembno, da si minister lahko postavi lastno ekipo. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Han je izpostavil, da je pomembno, da si minister lahko postavi lastno ekipo. Foto: MMC RTV SLO

Han: Lastna ekipa je pomembna za opravljanje zahtevnega dela

Novi gospodarski minister Matjaž Han je primopredajo z Zdravkom Počivalškom ocenil kot zelo korektno. "Če beremo statistiko, smo lahko zadovoljni. Seveda pa vidimo, kaj se dogaja v Ukrajini, imamo energetsko krizo in bo kar veliko dela na tem resorju," je dejal. Glede kadrovskih menjav po vseh resorjih je izrazil željo, da po formiranju nove koalicije ne bi bilo več novih zaposlitev in polnjenja kvot ter premeščanja. "Sam se bom tega držal," je napovedal. Ob tem je dodal, da je to, da nov minister pripelje svojo ekipo, ki mu pripada po zakonu, normalno in da je to potrebno za opravljanje zahtevnega dela.

Tonin: NSi ni lobiral za Hajdinjaka

"Sem profesionalec in tudi sama primopredaja je bila profesionalna," je dejal tudi nekdanji obrambni minister Matej Tonin. "Za nas v NSi-ju je ključno in pomembno samo to, ali so ljudje kompetentni," je dejal o kadrovskih menjavah. Glede menjav v SDH-ju meni, da "ni nobene potrebe, da se ustvarja nervoza, kdaj se bo zamenjalo ljudi, ker vendarle svoje delo opravljajo korektno". Pozval je k pristopu pri kadrovanju, ki bo zagotovil neko kontinuiteto. Pri tem je poudaril, da mora imeti minister ob sebi ljudi, ki jim lahko zaupa. "Če se držimo principa, da morajo ostati kakovostni in kompetentni, potem Hajdinjak zagotovo ta merila izpolnjuje. Na Darsu se je izkazal kot odličen predsednik uprave z dobrimi rezultati, očitno je njegova slaba stran, ki jo nekateri želijo prezentirati, samo to, da je član NSi-ja," je dejal glede tega, ali si želi, da vodilno mesto na Darsu zadrži Valentin Hajdinjak. Ob tem je zavrnil, da bi NSi na kakršen koli način lobiral za to.

Boštjančič o menjavah: Ključni so rezultati dela

"Imamo vrsto informacij o zelo negospodarnih odločitvah DUTB-ja v zadnjem letu, predvsem pa v zadnjih mesecih. Upam si trditi, da bomo v roku enega meseca lahko bolj konkretni. Ne gre za politično menjavo, ker niso pravi kadri, enako odgovarjam, kar zadeva SDH in Dars oz. gospoda Hajdinjaka," je glede kadrovskih menjav povedal Boštjančič in dodal, da do njega ni prišlo nobeno lobiranje, naj Hajdinjak ostane.

"Ključni so številke in rezultati posameznih družb, to mora biti glavno merilo pri odločanju, lahko pa so tudi druga merila. Številke so lahko razmeroma dobre, pa je bilo vseeno storjenih cel kup negospodarnih odločitev, opozoril bi pa še na eno stvar, predvsem pri državnih družbah, ki imajo monopol, oligopol ali pa napol monopolni položaj ... je treba biti zelo previden pri tem, kaj so dobri rezultati, samo en primer bom dal – Slovenski državni gozdovi. Menda super dobro poslujejo, lani so imeli 13 milijonov dobička, zagotavljam vam, da če bi bili državni gozdovi v resnem zasebnem lastništvu, bi ustvarjali vsaj dvakrat toliko dobička," je pojasnil Boštjančič.

Matej Tonin je dejal, da pri poročanju o kadrovanju vlade v medijih čuti dvojna merila. Foto: MMC RTV SLO
Matej Tonin je dejal, da pri poročanju o kadrovanju vlade v medijih čuti dvojna merila. Foto: MMC RTV SLO

Tonin: Čutim dvojna merila

"Če bo nova vlada upoštevala merili kompetentnosti in sposobnosti, potem težav ni. Se mi pa zdi, da smo deležni dvojnih meril. Gledal sem za nazaj objave tiste naše prve seje vlade, ki se je zgodila 13. marca 2020, takrat so bili naslovi 'kadrovska čistka v maskah', ko berem naslove danes, je pa to skoraj višek modrosti, da je bilo nujno treba zamenjati vse te kadre. Sam osebno čutim ta dvojna merila, ki niso korektna in poštena," je opozoril Tonin.

Tonin je omenil sklep nove vlade, ki ministrom nalaga, naj preverijo zaposlitve od 1. 1. 2020 dalje. "Če bi naša vlada to naredila, ali veste, kaj bi bilo? Najprej bi se oglasila informacijska pooblaščenka, ki bi nam rekla, da vlada nima nobene zakonske podlage, da preverja pravilnost zaposlitve javnih uslužbencev, ne govorim o funkcionarjih, govorim o javnih uslužbencih, in da je to stvar ne ministrov, pač pa upravne inšpekcije," je dodal Tonin.

Hojs: Odpuščanje je napaka

"Spomnil bi na leto 2008, takrat je prva Janševa vlada po predsedovanju želela zaposliti večje število strokovnjakov, ki so sodelovali pri predsedovanju, imeli smo krasne ljudi za zaposlitev v državni upravi. Janševa vlada je to naredila, potem pa je prišla Pahorjeva vlada in naredila nekaj podobnega, kar se očitno dogaja zdaj, vse tiste, ki so bili takrat zaposleni, je odpustila," je Hojs primerjal današnje stanje z dogajanjem leta 2008. Po njegovih besedah bo napaka, če bo nova vlada znova odpustila ljudi, ki so sodelovali pri predsedovanju Slovenije.

Han: Ljudje za stvari, ki so jih delali šefi, niso krivi

"Minister bo lažje videl, kako nadaljevati z vsemi temi kadri. Ni samo to, kar ste rekli, g. Hojs, ogromno je v zadnjih dneh bilo premestitev v druge urade, iz kabinetov v sistem in tako naprej. Povečali so se količniki za plače, ampak ne bi rad govoril, ko bom videl dokument, se pogovoril z ljudmi. Ljudje za nekatere stvari niso nič krivi, ki so jih šefi delali. Morda pa nekateri niso bili na dobrem položaju ali nagrajeni, pa bi morali biti," je povedal Han, da se mu to zdi ključno.

"Standarde ste vi postavili z zamenjavo vlade pred dvema letoma," je Han odvrnil Hojsu.

Kaj se bo zgodilo v Luki Koper? "Zelo iskreno, g. Napast je zelo sposoben direktor, bil je na zelo pomembnih funkcijah, a verjemite mi, da ne SD ne SDS nista kadrovala, nismo nič dogovorjeni, boste morali vprašati druge," je odgovoril Han. "To pa lahko potrdim," je pritrdil Hojs.

Boštjančič: Rezultati niso tako super, kot jih prikazujejo

Finančni minister Klemen Boštjančič je glede stanja javnih financ dejal, da mu je prejšnji minister Šircelj finančno sliko do konca meseca maja predstavil zelo optimistično. "Tudi sam sem bil vesel. Konec dneva pa nisem bil več tako vesel," je dodal in pojasnil, da sta se oba državna sekretarja na njegovem ministrstvu takoj lotila dela in pregledala dokumente ter ugotovila, da "veliko izdatkov, ki se bodo zgodili ali pa so v teku, pravzaprav še niso v bilanci". Pojasnil je, da gre predvsem za enkratne izdatke, ki so vezani na posebne ukrepe vlade za izdatke v letu 2022, omenil je energetske, digitalne in turistične bone. "Govorimo o številki, večji od pol milijarde evrov," je dejal. "Tisti optimizem od jutra je do konca dneva splahnel in ta trenutek vam pravzaprav še ne morem povedati, ali bomo šli v rebalans proračuna," je dejal.

"Rezultati niso tako super, kot jih vsi danes prikazujejo," je poudaril.

Hojs: Finančna slika je dobra

"Sam imam drugačne informacije od ministra," je dejal Aleš Hojs in dodal, da je nekdanji finančni minister na zadnji seji predstavil natančno finančno sliko. "Po njegovih izjavah je likvidnostna situacija v letošnjem letu brez težav – na računu je, mislim, več kot šest milijard skupaj z zakladnico," je dejal. Dodal je, da bodo po mesecu juniju, ko bodo izdatki, ki jih je omenjal Boštjančič, poknjiženi in plačani, na računih države še vedno okoli štiri milijarde evrov. "Po oceni Širclja ni nikakršnih potreb ali težav, da bi bil kakršen koli rebalans potreben," je dejal.

Matej Tonin je ob tem poudaril, da gre pri izdatkih, ki jih je omenjal Boštjančič, za zneske, "ki bodo šli ljudem". "In so enkratne narave, tako da iz tega ne bo nastal neki strukturni problem, ki se bo potem vlekel še v prihodnja leta," je dodal. Tonin je sicer dejal, da bo rebalans zagotovo potreben in se mu bo vlada težko izognila, a da težava ne bo zaradi enkratnih izdatkov. "Vidim drugo večjo težavo, in to je inflacija. In to ne zaradi Slovenije, ampak zaradi celotne evropske zgodbe," je opozoril in dodal, da so možnosti odzivanja omejene. "Bolj ali manj smo odvisni od okvirja ECB-ja, lahko pa reguliramo stvari z davki in različnimi subvencijami," je dejal Tonin.

Finančni minister Klemen Boštjančič je v odgovoru obema sogovornikom dejal, da se strinja, da je rezultat prvih petih mesecev letošnjega leta dober. "Žal ima leto 12 mesecev in s tem se ukvarjamo, kaj se bo prihodnjih sedem mesecev dogajalo, in to ni videti tako dobro," je dejal. Navezal se je tudi na Hojsove izjave o dobri likvidnosti. Pritrdil mu je, da je ta zelo dobra in visoka, a opozoril, da sta "likvidnost in bilančni primanjkljaj konec leta dve popolnoma drugačni stvari". Na vprašanje, kako se bo lotil blaženja podražitev tako za ljudi kot podjetja, je Boštjančič odgovoril, da se nagiba k zelo ciljnim ukrepom, ki bodo osredotočeni na potrošnike, ki so najbolj prizadeti.

Tarča