Povsem razumemo, da se je marsikomu finančno stanje zelo spremenilo in da kljub želji ne more več plačevati, vendar prav vse res vljudno prosimo, naj nam to sporočijo, da bomo lahko
Povsem razumemo, da se je marsikomu finančno stanje zelo spremenilo in da kljub želji ne more več plačevati, vendar prav vse res vljudno prosimo, naj nam to sporočijo, da bomo lahko "njegovemu" otroku nemudoma poiskali drugega botra. Foto: Pristop

To je več, kot so si snovalci projekta, pobudnica in idejna vodja Milena Štular in sekretarka ZPM-a Ljubljana Moste Polje Anita Ogulin, sploh upali sanjati še pred letom dni, ko je njihov, takrat že delujoči projekt, medijsko podprl tudi Val 202.

"Projekt je marsikomu odprl oči. Kdor se sicer ne ukvarja z ljudmi s socialnega roba, si ne more niti prestavljati, koliko revščine je med nami in da življenje, ki ga živijo otroci s takimi primanjkljaji, zanje nima nobene prihodnosti. Čeprav včasih ljudje sprašujejo, ali 30 evrov mesečno sploh lahko kaj spremeni, jim zagotavljam, da res! 30 evrov za veliko otrok pomeni kruh in liter mleka, da imajo vsak dan lahko vsaj zajtrk," kažejo izkušnje vodje projekta Anite Ogulin.

Transparentnost do zadnjega centa
"Ko smo jeseni 2010 projekt začeli, smo želeli najti botre, ki bi otrokom plačevali počitnice ali obšolske dejavnosti, in si nismo mislili, da bo denar namenjen za preživetje. Že od začetka pa uresničujemo načelo res popolne transparentnosti. Boter mesečno nakaže za zanj anonimnega otroka 30 evrov in otrok teh 30 evrov dobi. Vse ostale stroške, kot so stroški bančnih provizij, poštnin, stroškov telefonije in zadnje mesece tudi plačilo socialne delavke, ki je prišla k projektu kot dodatna pomoč, plačamo iz sredstev donatorjev, zato gre prav vsak podarjeni evro namensko otrokom iz tega projekta. Odbitkov sredstev, ki jih otrokom iz botrstva ali pa družinam - ki jih lahko spoznavamo ob ponedeljkih dopoldne v vašem programu - torej ni. Za to smo posebej hvaležni "donatorjem meseca" na Valu 202 in za to tudi osebno jamčim, saj sem kot predsednica nadzornega odbora tako rekoč vsak dan vpeta v dogajanje pri projektu, redna finančna poročila pa so javno dostopna na naši spletni strani," zatrjuje predsednica nadzornega odbora projekta Milena Štular.

Trenutno čaka na botra 200 otrok, vsak dan prihajajo nove prijave
Ker mora predlagatelj otroka priložiti potrebno dokumentacijo, potrdila pristojnega centra za socialno delo in opis otrokovega socialnega ali zdravstvenega stanja v družini, se je v preteklosti pogosto zatikalo in so botri morali na dodelitev otroka celo nekoliko dlje čakati. Zdaj je drugače, otrok z urejeno dokumentacijo, ki na botra še čakajo, je trenutno več kot 200, vloge prihajajo vsak dan. Se pa pogosteje zatika, ker botri ne izpolnjujejo svojih obveznosti in denarja ne nakazujejo pravočasno.

Razumemo, da ne gre, a prosim, sporočite nam to pravočasno
"Povsem razumemo, da se je marsikomu finančno stanje zelo spremenilo in da kljub želji ne more več plačevati, vendar prav vse res vljudno prosimo, naj nam to sporočijo, da bomo lahko "njegovemu" otroku nemudoma poiskali drugega botra. Če ne vemo, ali boter le zamuja s plačilom ali pa sploh ne namerava plačevati več, otroku začasno nakažemo sredstva iz botrskega sklada. Samo januarja smo, ker obljubljenih plačil ni bilo, iz sklada založili več kot 10.000 evrov, to pa za že tako majhno ekipo pomeni veliko dodatnega dela in stroškov, zato bi nam pravočasno sporočilo botra, da plačevanja ne zmore več, res veliko pomenilo," pojasni težave zadnjih mesecev Anita Ogulin.

Projekt je v tem času presegel vsa pričakovanja, a hkrati zaradi razsežnosti revščine kar kliče tudi po novih oblikah pomoči. Pred nedavnim so se odločili, da bodo nekateri dijaki in šolarji, ki živijo v izjemno težkih razmerah, dobili po dva botra, že ta teden pa bodo javnosti predstavili tudi nov projekt brezplačne pravne pomoči, napoveduje novost Anita Ogulin: "Prav s pomočjo primerov družin iz tega projekta ugotavljamo tudi strahovito kršenje socialnih pravic otrokom ali njihovim skrbnikom, zato bomo skušali organizirati brezplačno pravno pomoč, ki bi družinam v stiski na različnih koncih države pomagala te pravice uveljaviti."

Del botrstva lahko postanete tudi samo s klikom miške. Če na FB-naslovu postanete prijatelj glasnice projekta Sapramiške, ali če lahko kako drugače spletno širite zgodbe, objavljene na spletni strani Vala 202, boste veliko pripomogli k širjenju ideje pomoči otrokom, ki odraščajo v hudi finančni stiski. Seveda pa še vedno lahko postanete tudi botri. Ves čas namreč prihajajo nove prošnje za pomoč in otrok brez botra je še zmeraj več kot 200. Prijavite se lahko tukaj.