Notranji ministri so se srečali v Buzetu na Hrvaškem. Foto: BoBo
Notranji ministri so se srečali v Buzetu na Hrvaškem. Foto: BoBo

Ministri so na novinarski konferenci v hrvaški Istri povedali, da je zahodnobalkanska migrantska pot še naprej aktivna, in to podkrepili s številkami nedovoljenih prehodov meja oziroma pridržanih tihotapcev. Mešane patrulje še usklajujejo, naslednje srečanje ministrov pa bo marca na Brdu pri Kranju.

Nihče od nas ne misli, da lahko težave rešimo sami, je novinarjem povedal Piantedosi in ob tem opozoril, da je omenjena migrantska pot zanimiva tudi za nevarne posameznike ter da je ta nadzor pomemben tudi ob upoštevanju domnevne teroristične grožnje.

Poklukar je izrazil zadovoljstvo s sodelovanjem notranjih ministrstev in policij, katerih predstavniki so v rednih stikih. S kolegoma iz Italije in Hrvaške se je minister strinjal, da so obstoječi ukrepi notranjega nadzora takšni, da ne povzročajo težav državljanom.

Nadzor na meji od oktobra lani

Začasni nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko je Slovenija uvedla 21. oktobra lani, tako kot Italija na meji s Slovenijo. Obe državi sta kot razlog navedli grožnje javnemu redu in notranji varnosti v EU-ju, razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter preprečevanje terorizma. Nadzor sta sprva uvedli za deset dni, a sta ga zatem večkrat podaljšali, Slovenija nazadnje decembra lani do 22. junija letos.

Ministri so se na prejšnjem srečanju novembra lani v Trstu dogovorili za skupne koordinacijske centre policij, redna srečanja ministrov ter šefov policij in vzpostavitev tristranskih mešanih patrulj. O slednjih je Poklukar danes dejal, da usklajevanja med policijami še vedno potekajo. Kot je dodal, so dvostranske patrulje uspešne.

Poklukar: Lani 60.000 nezakonitih prehodov meje

Poklukar je ponovil podatek, da je slovenska policija lani naštela več kot 60.000 nezakonitih vstopov v državo, kar je še enkrat več kot leta 2022. Piantedosi je medtem navedel informacijo, da so italijanski mejni organi od vnovične uvedbe nadzora preverili 160.000 ljudi in 96.000 vozil, identificirali 1600 nezakonitih migrantov ter 900 ljudem zavrnili vstop v državo. Slovenija je v tem času na mejah z Madžarsko in Hrvaško zavrnila 700 ljudi.

Gostitelj današnjega srečanja Božinović je najavil tudi naslednje srečanje v tej obliki, ki bo 21. in 22. marca, ko bo Brdo pri Kranju že gostilo notranje ministre zahodnobalkanskih držav. Sodelovanje s temi državami je namreč po prepričanju treh ministrov ključno za uspešen nadzor nad nedovoljenimi migracijami.

Ministri treh držav o nadzoru na mejah