Pogovor med premierko in nadškofom je bil
Pogovor med premierko in nadškofom je bil "sproščen in konstruktiven". Foto: BoBo

Pogovor je bil "sproščen in konstruktiven", so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, ob koncu pa sta se sogovornika dogovorila, da bosta danes začeti dialog nadaljevala v bližnji prihodnosti.

Premierka in nadškof sta se dotaknila tudi novele zakona o verski svobodi. Javna razprava glede te novele se je sicer končala v sredo. Na ministrstvu za kulturo so pojasnili, da so dobili mnenje zgolj ene registrirane verske skupnosti, ki predlaganim spremembam ne nasprotuje.

Osnutek predpisa je zdaj v medresorskem usklajevanju, od česar bo odvisno posredovanje gradiva za obravnavo na vladi. Na ministrstvu si sicer želijo, da bi vlada gradivo obravnavala še pred poletjem. Predlagajo obravnavo predloga novele po skrajšanem postopku, saj gre za uskladitve zakona z odločbo ustavnega sodišča.

V osnutku ministrstvo med drugim predlaga, da bi bilo za registracijo verske skupnosti dovolj deset, in ne dvajset njenih pripadnikov, z novelo pa bi uredili tudi delovanje duhovnikov v bolnišnicah, saj je omenjene določbe ustavno sodišče razveljavilo.