Na svetu ZaAB-a ni nihče glasoval za odhod Alenke Bratušek z mesta predsednice stranke. Foto: BoBo
Na svetu ZaAB-a ni nihče glasoval za odhod Alenke Bratušek z mesta predsednice stranke. Foto: BoBo

Stranka bo v roku pol leta izpeljala kongres, ki pa bo le programski. Na svetu so opravili temeljito razpravo o tem, kako naprej v stranki, je dejala podpredsednica ZaAB-a Maša Kociper. Ob tem je priznala, da so bila mnenja "nekoliko deljena", zlasti glede tega, ali naj Bratuškova odstopi takoj ali pa si "vsi skupaj vzamemo nekaj več časa za razmislek o tem, kako naprej".

Na seji je Bratuškova zahtevala oz. predlagala glasovanje o tem, ali v svetu še vedno uživa podporo, ki jo je brez glasu proti tudi dobila. Svet je sprejel še sklep, s katerim priporoča in prosi poslansko skupino, naj ostane enotna. Na vprašanje, ali je bil pri teh sklepih kdo vzdržan, je Kociprova odgovorila, da "dva ali trije".

V povezavi s kongresom so se pogovarjali le, da pooblastijo programske odbore za začetek priprave programskih vsebin za kongres, ki bo torej le programski, ne pa tudi volilni, je povedala Kociprova.

Pred dnevi je sicer iz ZaAB-a izstopil poslanec Peter Vilfan, ki ostaja član poslanske skupine te stranke, nezadovoljstva nad dejanji Bratuškove pa že dolgo ni skrival. A očitno ni bil edini nezadovoljen. Kociprova je nocoj potrdila, da sta iz stranke do zdaj izstopila še dva člana sveta: nekdanji predsednik sveta Stojan Pelko in nekdanja poslanka Maja Dimitrovski.

Niti Bratuškova niti vodja poslancev ZaAB-a Jani Möderndorfer po koncu seje nista želela dajati izjav. Sta pa oba še pred začetkom dejala, da pričakujeta iskren pogovor o tem, kako naj gre stranka naprej.