Boštjan Brezovnik. Foto: BoBo
Boštjan Brezovnik. Foto: BoBo

Decembra senatorji mariborske univerze Boštjanu Brezovniku niso potrdili napredovanja v višji naziv profesorja, saj naj bi leta 2013 Brezovnik in njegov kolega Žan Jan Oplotnik kot svojega hotela objaviti članek profesorja Boža Grafenauerja, in to brez njegove vednosti.

Kot je spomnil Večer, se je Brezovnik konec lanskega leta znašel tudi pod plazom očitkov o zaslužkarstvu, ki naj bi si ga obetal od projekta pokrajin.

Sorodna novica Vodji skupine za oblikovanje pokrajin odrekli profesorski naziv

Brezovnik je sicer dejal, da "načelno podporo" ima, se je pa iz projekta pokrajin pripravljen umakniti, če bi Kovšca in predstavniki združenj ocenili, da bi lahko "osebne dikreditacije, vodene od posameznikov in moje matične institucije" škodile projektu.

"Osebno si namreč želim, da bi projekt nadaljevali in prišli do zaključka. Treba je namreč pripraviti še tretji, zaključni del, to je oceno finančnih posledic prenosa nalog na pokrajine in zakon o financiranju pokrajin," je dejal.

Predsednik DS-ja Kovšca je potrdil, da je Brezovnik ponudil, da se umakne, ker ne želi ogrožati projekta. Sam odločitve ne bo sprejemal, ampak se bodo o tem pogovorili znotraj strokovne skupine, seznanil bo tudi predsednika republike Boruta Pahorja in bodo skupaj poiskali pot, da proces ne bi zastal. Je pa Kovšca poudaril, da je bil prav Brezovnik "motor dogajanja" in je opravil največje delo. Delo je bilo opravljeno brezplačno.

Zatrdil je tudi, da dejavnosti potekajo in glede na odzive s terena ima projekt močno podporo. Poteka tudi javna razprava o pristojnostih in nalogah, ki bi jih prenesli na pokrajine. Prav tako je Kovšca, kot je pojasnil, ministra za finance in predsednika Računskega sodišča povabil k sodelovanju, da bi pripravili oceno, kakšne bodo finančne posledice prenosa.