Po spremenjenem pravilniku o upravljanju učbeniških skladov, ki ga je objavilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, je šolam za vsakega otroka v 1. razredu zagotovljenih 30 evrov za brezplačne učbenike in delovne zvezke, po novem pa tudi 40 evrov na učenca v 2. razredu.

Brezplačni učbeniki in delovni zvezki za 2. razred bodo ministrstvo stali okoli milijon evrov. Foto: BoBo
Brezplačni učbeniki in delovni zvezki za 2. razred bodo ministrstvo stali okoli milijon evrov. Foto: BoBo

Šole imajo proste roke, kako oblikujejo pakete učbenikov, ki jih prejmejo učenci, morebitni preostanek sredstev pa lahko prosto razporedijo za obnavljanje svojega učbeniškega sklada.

Minister Jernej Pikalo je ob tem napovedal, da bo naslednji korak financiranje učbenikov tudi za 3. razrede. Prav tako si želi, da bi lahko brezplačna učna gradiva zagotovili večjim družinam, kjer se istočasno šola več otrok. Ta korak bodo storili, ko se bodo "pokazala dodatna sredstva".

300.000 evrov za digitalna gradiva

Pomembna novost novega šolskega leta pa bo tudi možnost koriščenja posebnih sredstev za digitalna učna gradiva. Zato so namenili 300.000 evrov. Učitelji bodo sami presodili, ali želijo uporabljati digitalna gradiva, če se zanje odločijo, bodo sredstva lahko pridobili iz sklada. "Družbi in predvsem šolskemu sistemu dajemo sporočilo, da se moderniziramo in da gremo naprej," je dodal minister. Tako pa bodo postopno lahko tudi zmanjšali zloglasno težo šolskih torbic.

Brezplačni učbenik za učence drugega razreda