Uporaba mask je obvezna. Foto: BoBo
Uporaba mask je obvezna. Foto: BoBo

Ministrstvo za infrastrukturo je po besedah Jerneja Vrtovca dejavno sodelovalo v pogovorih med prevozniki in predstavniki študentov. "Na začetku je bilo rečeno, da je zmedo povzročilo ministrstvo, a ni bilo tako," je bil jasen infrastrukturni minister, ob tem pa je dogovor o brezplačnem prevozu pozdravil.

PREDLOG ZAKONA

Da bi bil dijakom julija in avgusta, študentom pa tudi septembra, brezplačni javni potniški prevoz zagotovljen, je SAB v parlamentarni postopek vložil zakon, ki bi to omogočil. Predsednica stranke Alenka Bratušek je prepričana, da je treba stvar sistemsko urediti, da bo brezplačni poletni prevoz za mlade veljal ne glede na to, kdo bo minister in kakšne ideje bo imel.

Vrtovec je na današnji novinarski konferenci dijake in študente, pa tudi druge uporabnike javnega potniškega prometa pozval k previdnosti in doslednemu spoštovanju smernic Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). "Obvezni sta uporaba mask in socialna distanca," je poudaril.

"Ne želim si, da bi ugotovili, da je prišlo do okužbe na avtobusu ali vlaku, in bi bili znova prisiljeni omejiti ali ukiniti javni potniški promet," je opozoril.

BREZ ZAPOR NA PRIMORSKI IN GORENJSKI AC

Na najbolj izpostavljenih odsekih avtocest proti Gorenjski in Primorski del poleti ne bo. "S tem želimo zagotoviti pretočnost. Naši državljani in turisti kupijo vinjeto, zato je prav, da imajo v času, ko se vozijo na dopuste, pretočne ceste, na katerih ni zastojev zaradi obnovitvenih del," je pojasnil Vrtovec. Dela se bodo nadaljevala od 1. septembra naprej. Nujna vzdrževalna dela se bodo izvajala tudi ponoči.

Za upokojence medkrajevni prevoz že brezplačen

Od 1. julija lahko brezplačni prevoz v medkrajevnem linijskem prevozu potnikov v notranjem cestnem in železniškem prometu uporabijo tudi upokojenci. Upravičencev je okoli 600.000, za uporabo ugodnosti pa morajo pri izvajalcu prevozov vložiti ustrezno vlogo.

Minister Vrtovec je ob predstavitvi brezplačnega medkrajevnega potniškega prometa dejal, da se želi v kratkem sestati zlasti z županoma največjih mestnih občin glede možnosti sodelovanja pri uvedbi brezplačnega prevoza za upokojence tudi v mestih.