Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti je predstavil državne nabave zaščitne opreme, ki jo trenutno najbolj primanjkuje v Sloveniji.

"Imamo polno podjetnikov in podjetij, ki iskreno želijo pomagati in v Slovenijo pripeljati respiratorje in zaščitne maske ter preostalo opremo, ki jo potrebujemo. Žal imamo tudi precej takšnih, ki želijo krizo izkoristi za lasten profit in se finančno okoristiti. Tega ne smemo dovoliti. Tudi tukaj želimo narediti jasen pregled," je opozoril Cantarutti.

Vlada je po njegovih besedah že ustanovila medresorsko delovno skupino, ki je odgovorna za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb, vodi pa jo državni sekretar na MORS-u Damjan Jeklin.

Vse ponudbe, ki smo jih prejeli, smo posredovali na medresorsko skupino, da se preveri, katere ponudbe so strokovno ustrezne in katera podjetja so varnostno preverjena, je povedal državni sekretar ter predstavil njihove glavne dejavnosti, ki so usmerjene v tri cilje.

Prvi cilj je po njegovih besedah nemotena dobava opreme za ključne skupine, zaposlene v zdravstvu, sociali in civilni zaščiti. Drugi cilj je pospešena nabava večjih količin zalog, ki bodo uporabne tudi v gospodarstvu in pri nekaterih končnih uporabnih, kot so trgovine in lekarne. Tretji cilj pa je vzpostavitev domače proizvodnje zaščitne opreme, ki bo zadoščala vsaj za delne potrebe splošne populacije.

"Zaloge v vojaškem skladišču Roje niso prazne. Seznanjeni ste bili z dostavo mask in zaščitne opreme iz Češke republike. Upravi za zaščito in reševanje smo že dobavili 500 pralnih mask, 119 zaščitnih plaščev, gre za prve slovenske izdelke, ki jih je proizvedel Prevent – Deloza. Včeraj smo dobavili 920 mask, danes še 2000. Proizvodnja se bo povečevala, do torka bo dobavljenih 5700 mask, od začetka aprila pa vsak dan dodatnih 5000 pralnih mask," je našteval. Izpostavil je še podjetje Filc iz Škofje Loke, ki je iz Nemčije prejelo 4000 kvadratnih metrov materiala za izdelavo 150.000 mask, ki bodo zagotavljale standard mask FFP2, le-te pa Slovenija najbolj potrebuje.

Nabava več kot 570 respiratorjev

Kar zadeva dobavo respiratorjev, bo po njegovem pojasnilu v petek dobavljenih 20 v splošno bolnišnico Celje. Zavod za blagovne rezerve je že sklenil pogodbe za 326 dodatnih respiratorjev, tako da se trenutno skupaj z bolnišnicami in napovedanimi donacijami nabavlja dodatnih 472 respiratorjih za slovenski sistem. "Ne vem, ali je to dovolj, zato gremo v nabavo dodatnih 100 respiratorjev, ki bi jih lahko dobavili v štirih oz. šestih tednih," je dodal. Nabavljenih bo tudi dodatnih 25 milijonov trislojnih kirurških mask ter pet milijonov mask z respiratorjem, ki so potrebne za medicinsko osebje in osebje v domovih za ostarele. "Dobava teh mask je za nas prioriteta," je poudaril Cantarutti.

Glede že napovedanih dobav zaščitne, ki so nato padle v vodo, kot se je zgodilo z zaščitnimi maskami, ki bi morale biti dobavljene iz BiH-a, pa je dejal, da gre za izredne razmere, lahko je napovedana kakšna dobava, a je ni. Maske so izginjale tudi v Nemčiji in Belgiji, pravi in še dodaja, da zdaj slovenske varnostne službe spremljajo dobave z evropskih letališč. Vsako opremo, ki jo dobavljajo slovenska podjetja, dodatno preverijo. Če oprema ni ustrezna, je ne plačajo.

Sorodna novica "V skladišču zalog smo lažje zadihali"

Polno skladišče Civilne zaščite

"V preteklih dnevih se je v skladišču zalog zadihalo, ker smo dobili določene količine materialov, ki jih delimo na osnovi razdelilnika, ki ga pripravlja ministrstvo za zdravje, in sicer za bolnišnice, zdravstvene domove, domove za starejše, lekarne in zobozdravstvene ordinacije. To je naša prva prioriteta," je povedal poveljnik republiškega štaba Civilne zaščite Srečko Šestan.

Drugi dogovor je po njegovih besedah, da imajo okoli 30 odstotkov zalog za pokrivanje preostalih potreb, ki smo jih zbirali dva tedna prek občin, in sicer za ključno infrastrukturo, zapore, taksiste, varnostne službe, pogrebna podjetja ...

Donacija iz Kitajske. Foto: Fundacija Alibaba/Fundacija Jack Ma
Donacija iz Kitajske. Foto: Fundacija Alibaba/Fundacija Jack Ma

Iz Kitajske prihajajo testi za novi koronavirus

Kitajski fundaciji Alibaba in Jack Ma, ki sta že pred dnevi tudi Sloveniji donirali zaščitne maske, sta v sredo pozno zvečer na letališče v Liegeu s tovornim letalom pripeljali še teste za bolezen covid-19 za več držav, med njimi tudi za Slovenijo.

Kot so pri agenciji Odmev zapisali v sporočilu za javnost, so testi že na poti v Slovenijo, kjer jih bo sprejela slovenska civilna zaščita.

Že v petek je slovenska civilna zaščita v Ljubljani prevzela 300.000 mask, ki sta jih donirali fundacija kitajskega spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacija lastnika Alibabe Jacka Maja, tudi s sodelovanjem Aleksandra Čeferina, predsednika Evropske nogometne zveze in Majevega prijatelja.

Hisense pošilja opremo in nudi hotel

Tudi Hisense, kitajski lastnik velenjskega Gorenja, je že poslal večjo pošiljko zaščitne in medicinske opreme, vladi pa je v brezplačno uporabo ponudil tudi svoje nepremičnine in vozila, če bi se to izkazalo za potrebno.

Na poti v Slovenijo je že 200.000 zaščitnih mask, 2000 kompletov zaščitne medicinske opreme, 2000 zaščitnih oblek in 500 zaščitnih mask z višjo stopnjo filtracije oziroma zaščite pred novim koronavirusom. Hisense bo ob tem naši državi podaril tudi aparat za umetno predihavanje.

Hotel Paka in vilo Herberstein v Velenju ji je skupaj z več vozili ponudil za primer, da bi se razmere v zvezi s širjenjem koronavirusa toliko poslabšale, da bi tovrstno podporo potrebovala npr. za izolacijo pred okužbo ali začasno nastanitev ogroženih.

Prav tako je Hisense dal na voljo svoje skladišče v Qingdau na Kitajskem ter najel še dodatno skladišče, kjer bodo s pomočjo slovenskega veleposlaništva in ministrstev zbirali tudi vse druge donacije s Kitajske in jih odpremili v Slovenijo.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.