Zdravstveni delavci izpostavljajo, da primanjkuje ustreznih mask, zaščitnih plaščev, zaščite za oči in ustreznih rokavic. Foto: BoBo
Zdravstveni delavci izpostavljajo, da primanjkuje ustreznih mask, zaščitnih plaščev, zaščite za oči in ustreznih rokavic. Foto: BoBo
Sorodna novica Mateja Logar: "Ker se držite pravil, nam je uspelo potek okužbe upočasniti"

Vsa zaščitna oprema je bila prepeljana v Državni logistični center Roje, dokler ne bo znan razdelilnik. Nato jih bodo začeli razdeljevati upravičencem, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje. Pošiljko je sicer prevzel zavod za blagovne rezerve.

Ob pristanku letala je bil navzoč minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki je tvitnil, da so let iz Pardubic na Češkem urgentno organizirali čez noč. "S to in drugimi pošiljkami, ki jih Slovenija pričakuje v teh dneh, se bodo materialne razmere v slovenskih bolnišnicah pomembno izboljšale, kar pomeni tudi boljše in varnejše delo za zdravnike in drugo zdravstveno osebje," pa je na Facebooku zapisalo ministrstvo.

Premier Janez Janša se je na Twitterju Češki že zahvalil za poslano opremo. Obrambni minister Matej Tonin je ob tem sporočil, da razdeljevanje opreme že poteka.

V omenjeni logistični center je danes iz zavoda za blagovne rezerve prispelo še 3,36 milijona rokavic iz lateksa in 920 pralnih mask.

Sorodna novica Andrej Trampuž ugotavlja, da bo Slovenija kritično mejo dosegla sredi aprila

Zdravstveni delavci ne pristajajo na delo brez ustrezne opreme

Zdravniški organizaciji in panožna sindikata vlado pozivajo, naj zdravstvenim delavcem ustrezno zaščitno opremo zagotovi pravočasno. Standardi za varno delo v zdravstvu se kljub jasni zakonodaji po njihovih navedbah nižajo iz dneva v dan. Kot izpostavljajo, primanjkuje ustreznih mask, zaščitnih plaščev, zaščite za oči in ustreznih rokavic.

"Kar je bilo še prejšnji teden nesprejemljivo, je v tem tednu zaradi pomanjkanja zaščitne opreme vsakdanja praksa," skupen poziv vladi začenjajo Sindikat zdravnikov družinske medicine Praktikum, Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije – Fides, Zdravniška zbornica Slovenije in Mladi zdravniki Slovenije. Kot izpostavljajo, zdravstveni delavci ne pristajajo na delo brez ustrezne varovalne opreme niti v času epidemije covida-19.

Opozorili so tudi, da če širjenja okužbe v zdravstvenih ustanovah ne bomo zamejili, to predstavlja tempirano bombo za ponoven razmah epidemije v Sloveniji. "Da bi to preprečili, potrebujemo ustrezno zaščitno opremo. Tako kot kirurg ne more operirati brez skalpela, tudi zdravstveni delavci v času pandemije ne moremo delati brez ustrezne zaščitne opreme," so jasni.

Za kritično stanje v Italiji kriva tudi neustrezna zaščitna oprema

V pozivu so izpostavili poročilo italijanskega Inštituta za javno zdravje, da je z novim koronavirusom okuženih že več kot 5000 zdravstvenih delavcev, kar predstavlja približno devet odstotkov vseh ugotovljenih okužb v Italiji. "Neustrezna zaščitna oprema je zagotovo ključni dejavnik, da so se zdravstveni delavci okužili, zboleli in nekateri tudi umrli," še navajajo.

Sorodna novica Prvi pregled v nosečnosti zaradi epidemije nekoliko pozneje

Poleg zaščitne opreme je treba po njihovih besedah zagotoviti tudi ustrezne delovne pogoje za zdravstvene delavce. "Povišana raven stresa in pomanjkanje spanca oslabita imunski sistem posameznika, kar pomeni, da je okužba z novim koronavirusom izjemno nevarna za izčrpane zdravstvene delavce, tudi če so sicer mladi in zdravi," svarijo. Menijo, da bi bilo treba za zaposlene, ki lahko pri delu z bolniki pridejo v stik z novim koronavirusom, zagotoviti možnost nastanitve zunaj doma in ustrezno poskrbeti za osnovne fiziološke potrebe po prehrani in spancu.

Vlado so še pozvali, naj glede na pomanjkanje osebne varovalne opreme pozove vse zdravstvene ustanove k njenemu varnemu zbiranju za morebitno poznejšo sterilizacijo in ponovno uporabo. Trenutno postopki sterilizacije še niso na voljo, a številni kolegi iščejo rešitve, so poudarili.


Obvestilo uredništva:
Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.