Foto: BoBo
Foto: BoBo
Janša napoveduje načrt ukrepanja. "Država se je spomladi veliko naučila."

V Sindikatu upokojencev Slovenije so novico o pripravi uredbe, s katero naj bi po njihovih navedbah dostop upokojencem in starejšim do storitev javnega prevoza omejili na določene ure, sprejeli z nejevero. "Do zdaj si nismo mislili, da je v državi, ki bi rada veljala za civilizirano in demokratično, takšna diskriminacija katerega koli dela prebivalstva sploh mogoča," so kritični.

Prepričani so, da bi takšna uredba prizadela številne starejše, ki lahko pridejo do zdravnika, banke, zavarovalnice, sodišča, upravne enote in drugih uradov samo z javnim prevoznim sredstvom. "Če je človek star, še ne pomeni, da nima obveznosti, da je izključen iz družbe in da potrebuje javni prevoz samo takrat, ko ga drugi ne potrebujejo," so ogorčeni.

Ministra Jerneja Vrtovca pozivajo, naj takšno uredbo takoj umakne iz obravnave. Sindikat upokojencev Slovenije sicer napoveduje vložitev presoje na ustavno sodišče.

Na ministrstvu odgovarjajo, da se zavedajo, "da gre za kompleksno in občutljivo tematiko, ki odpira številne pravne in strokovne dileme, zato bo potrebno temeljito usklajevanje, preden bo predlog uredbe nared za obravnavo in sprejetje na vladi ter potem komuniciranje v javnosti".

ZDUS: Upokojenci so enakopravni državljani

Omejevanju dostopa upokojencev do javnega prevoza nasprotujejo tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS), kjer pozivajo odgovorne, naj upokojence obravnavajo enako kot vse druge državljane. Kot so zapisali, so starejši ljudje in upokojenci enakopravni in enakovredni državljani, ki veliko prispevajo k družbi in gospodarstvu, zato jih diskriminacija v tem ukrepu globoko žali in prinaša veliko razočaranje nad predlagatelji.

Zapisali so tudi, da so ogorčeni nad razslojevanjem državljanov na zdravstveno ogrožene in manj ogrožene. "V vseh desetletjih, ki smo jih preživeli, smo se naučili skrbeti za svoje počutje in zdravje in ob skorajšnjem praznovanju mednarodnega dneva starejših, 1. oktobru, zares ne potrebujemo nikakršnih socialnozdravstvenih eksperimentov, kaj naj nam bo dovoljeno in kaj ne," so sklenili.

Ostro nasprotovanje omejevanju javnega prevoza za starejše