David Blatt je Rusiji po 22 letih (Sovjetska zveza) prinesel naslov evropskega prvaka. Foto: MMC RTV SLO
David Blatt je Rusiji po 22 letih (Sovjetska zveza) prinesel naslov evropskega prvaka. Foto: MMC RTV SLO

Davidu Blattu je pred dvema letoma uspelo nemogoče. Sredi Madrida je po košu J. R. Holdna potopil Špance (60:59) in in prevzel najprestižnejši naslov na stari celini.

22. maja 1959 rojeni Američan izraelskega rodu je takrat lahko računal na NBA-zvezdnika Andreja Kirilenka in Američana J. R. Holdna, ki je dosegel tudi zadnji koš na srečanju. Po tem prvenstvu so se pri Rusiji zgodile spremembe v ekipi, na OI-ju v Pekingu je zato Rusija končala kot peta v skupini in se ni uvrstila v četrtfinale. Kot pravi nekdanji trener Maccabija iz Tel Aviva, Benettona iz Trevisa, Efesa Pilsna in moskovskega Dinama, je letos cilj uvrstitev na svetovno prvenstvo naslednje leto v Turčiji.

Vabljeni k ogledu posebnega portala za EP 2009 na Poljskem!

<-- Vsebina spodaj se je prenesla iz starega urejevalnika. Odstranite to vrstico in shranite/uredite novico. -->

J. R. Holden je dve sekundi pred koncem odločil finale med Španijo in Rusijo pred dvema letoma. Zadnji poskus je imel še Pau Gasol, njegova žoga je pri metu od daleč že skoraj končala v obroču, a se iz njega odbila. Foto: EPA
J. R. Holden je dve sekundi pred koncem odločil finale med Španijo in Rusijo pred dvema letoma. Zadnji poskus je imel še Pau Gasol, njegova žoga je pri metu od daleč že skoraj končala v obroču, a se iz njega odbila. Foto: EPA

Kaj je letošnji cilj ruske reprezentance?
Lahko vam povem, kaj so naše ambicije. To je uvrstitev na svetovno prvenstvo naslednje leto. Izziv je velik, saj se je ekipa zelo spremenila. Ne le, da nam manjkajo nekateri igralci, ki so

Bolj kot koša se spomnim, da je predtem ob podvajanju na Pauju Gasolu ukradel žogo, podobno, kot je naredil Michael Jordan Karlu Maloneju ob koncu serije Chicago - Utah.

končali ali pa so pri koncu kariere, temveč pogrešamo tudi dva ključna igralca, Andreja Kirilenka in J. R. Holdna, ki se jih težko nadomesti. Smo v prenovi in radi bi jo končali z uspehom.

Nikita Morgunov je v finalu dosegel sicer le 4 točke, a je bil eden ključnih mož
Nikita Morgunov je v finalu dosegel sicer le 4 točke, a je bil eden ključnih mož "zbornaje komande" na EP-ju v Španiji. Foto: EPA

Javnost je bila ob vašem imenovanju za ruskega selektorja zelo skeptična,pozneje ste izgubili celo z Belgijo. Kako ste si pridobili zaupanje?
Tega je že dolgo, a če se prav spomnim, smo bili pozneje evropski prvaki (smeh).

Kako se spomnite zadnjega koša J. R. Holdna v Madridu nekaj več kot dve sekundi pred koncem?
Spomnim se, da je naredil pravo stvar. Želeli smo si to tekmo pripeljati nekje blizu 60 točk, kar smo tudi storili, taktično pa smo odigrali skoraj popolno tekmo. Bolj kot koša se spomnim, da je predtem ob podvajanju na Pauju Gasolu ukradel žogo, podobno, kot je Michael Jordan storil Karlu Maloneju ob koncu serije Chicago - Utah (1997, op. a.). Zaradi njegove izkušenosti in inteligence je pripeljal žogo do koša in zadel ob pravem času. Ni pa bilo daleč niti od tega, da bi zadeli še Španci.

Potem pa so prišle OI-igre in poraz celo proti Avstralcem. Kaj se je zgodilo?
Avstralija je veliko boljša, kot si mislite. Ko na turnirju igraš pet ali šest tekem v kratkem obdobju, psihologija naredi veliko. Za las smo izgubili dve srečanji s Hrvaško in Litvo, ki bi jih lahko s kakšnim skokom več celo dobili. Proti Avstralcem smo bili nato zelo potrti, oni pa so igrali odlično. Bili smo razočarani, a ljudje hitro pozabijo, da, če ne bi bili leto poprej prvaki, v Pekingu sploh ne bi nastopili. A s tem je treba živeti.

Pet let ste bili trener ali pa pomočnik trenerja Pinija Gershona v Maccabiju, kjer ste osvojili dve Evroligi. Verjetno izredno lep spomin ...
Ponosen sem na svojih pet let v Maccabiju, s Pinijem ali brez. Ta leta so bila res posebna, pomagala so Maccabiju in moji karieri. Rad se jih bom spominjal z vsakega stališča.

Kakšno je vaše mnenje o slovenski reprezentanci, s katero ste se pomerili dvakrat?
To je močna ekipa. Osebno sem zadovoljen, da v njej vidim štiri košarkarje, ki sem jih imel čast in veselje trenirati. To so Boštjan Nachbar, Erazem Lorbek, Uroš Slokar in Beno Udrih, ki sicer proti nam ni igral. Ne vidim reprezentance, ki bi imela toliko talenta, ekipa pa poleg tega še dobro igra.