Tridimenzionalni model slovenske avtohtone kranjske čebele. Foto: MMR/Studio madžarskih programov Lendava
Tridimenzionalni model slovenske avtohtone kranjske čebele. Foto: MMR/Studio madžarskih programov Lendava

Poleg bogatega programa so organizatorji pripravili tudi čebelarsko tržnico, na ogled pa postavili tako paviljon Medena zgodba kot tridimenzionalni model slovenske avtohtone kranjske čebele ter druge zanimivosti.

Predsednik pomurske čebelarske zveze Štefan Šemen je med drugim povedal, da je v Pomurju poleg 23 čebelarskih društev še društvo Medena kraljica, v društvu paraplegikov Prekmurja in Prlekije pa stoji prvi prilagojeni učni čebelnjak na svetu.

Ravno na pobudo slovenskih čebelarjev od leta 2018 praznujemo svetovni dan čebel, je poudarila Nataša Pirc Musar. "Zelo ponosna sem na to, da je Slovenija domovina največjega števila čebelarjev na prebivalca na svetu. Čebelarji zelo dobro veste, da je čebelarjenje način življenja, a tudi simbol slovenstva."

Predsednik čebelarjev Boštjan Noč napoveduje vztrajanje pri boju za subvencije

Brez čebel oziroma opraševalcev ni življenja, saj je vsaka tretja žlica hrane odvisna prav od njih, zato čebelarji vzorno skrbijo tudi za svoj podmladek. Pri tem jim s projektom Prva čebela zelo pomaga tudi Prva osebna zavarovalnica, ki je po besedah predsednice uprave Nataše Hajdinjak postavila že 18 učnih čebelnjakov. V prihodnjih dneh bodo postavili še 19. in 20.

Predsednik slovenske in evropske čebelarske zveze Boštjan Noč pa je med drugim izrazil veselje, "da smo po 20 letih našli zakonsko podlago, da lahko v Evropi tudi realiziramo podporo čebeljim družinam".

Ker je kar polovica medu na evropskem trgu ponarejenega, je Čebelarska zveza Slovenije pristojne pozvala k temeljitemu nadzoru.

Svetovni dan čebel bomo praznovali v ponedeljek, 20. maja.

Čebelarji praznovali v Beltincih