Povečanje gradnje stanovanj v prestolnici bo ohranilo ceno kvadratnega metra, vsekakor pa se po Petkovem mnenju cena ne bo znižala. Foto: RTV SLO
Povečanje gradnje stanovanj v prestolnici bo ohranilo ceno kvadratnega metra, vsekakor pa se po Petkovem mnenju cena ne bo znižala. Foto: RTV SLO
Vlado Petek o ljubljanskem trgu nepremičnin

Direktor Sveta nepremičnin Vlado Petek je za MMC dejal, da v prihodnje ne pričakuje nižjih cen, na rast v preteklosti pa naj bi vplivala ravno premajhna ponudba glede na vedno večje povpraševanje, na katero so v zadnjih letih vplivala tudi ugodna stanovanjska posojila.

Po dolgoletnem spremljanju trga meni, da so cene v letošnjem letu prišle do svoje najvišje točke, v prihodnje pa pričakuje njihovo ohranitev na sedanji ravni.

Pri nas ne moremo govoriti o nepremičninskem balonu
Nižanja cen po njegovem mnenju ne gre pričakovati v nobenem izmed postsocialističnih trgov, saj se povsod srečujejo z majhno ponudbo stanovanj. Pri nas ne moremo govoriti o nepremičninskem balonu tako kot v ZDA, kjer so bila tudi stanovanjska posojila pod 4-odstotno obrestno mero (pri nas se niso spustila pod 6 odstotnih točk).

Realna cena za stanovanje se mu zdi takšna, kot je zdaj, torej okoli 4.000 evrov za kvadratni meter z vsemi vštetimi dodatki (parkirno mesto, shramba in podobno).

Trg se bo razdelil na elitna stanovanja in preostala
Meni, da se bo v prihodnosti trg razdelil na dva, in sicer na elitne soseske in preostale. Cene elitnih stanovanj bodo lahko poskočile tudi čez 10.000 evrov na kvadratni meter, pri čemer je vedno vprašanje, o kateri stopnji elitizma govorimo. Spomnil je, da so napovedi za kvadratni meter stanovanja v Šumiju okoli 8.000 evrov.

Poleg tega pa opaža, da se mlade družine raje selijo tudi 30 kilometrov iz Ljubljane, pričakuje pa, da se bodo selitve še povečale z uvedbo vinjet.

Celoten intervju si lahko ogledate v priloženem videoposnetku.

Cene rabljenih stanovanj že padajo
O cenah stanovanj v Ljubljani smo povprašali tudi v nepremičninski agenciji Metropola, kjer se strinjajo, da bodo cene ostale na podobni ravni kot danes. Pojasnili so nam še, da so v Ljubljani v zadnjih desetih letih cene stanovanj neprekinjeno rasle, in sicer z 10- in večodstotno povprečno letno rastjo.

"Pri rabljenih stanovanjih že zdaj opažamo padec cen. Zaradi vse večje ponudbe novogradenj pričakujemo v prihodnjem obdobju uravnoteženost ponudbe in povpraševanja ter posledično stabilizacijo cen stanovanj približno na ravni letošnjega leta," še pravi Jana Skoko. Skokova tudi meni, da bodo imela elitna stanovanja vedno višjo ceno v primerjavi s preostalimi povprečnimi stanovanji, ugotavlja pa, da se bodo cene teh v prihodnjem obdobju še povečevale in da bo ta razlika vedno večja.

MOL o povečanju gradnje stanovanj
Ljubljanski mestni svetniki so sprejeli dopolnjena osnutka odlokov o strateškem in izvedbenem načrtu prestolnice, po katerih se stanovanjska gradnja z zdajšnjih 900 stanovanj na leto povečuje na 2.000 na leto.

Blaž Kosovel

Vlado Petek o ljubljanskem trgu nepremičnin