"Prejšnje garniture so povzročile, da smo postali šibki, podrejeni in nebogljeni," je v nagovoru dejal Cerar in dodal, da je bila takšna Slovenija plen za tuje multinacionalke in politične akterje, ki so želeli prevzeti moč nad državo. "Naša vlada, ki jo vodi SMC, pa je potegnila Slovenijo iz krize," je poudaril. Foto: BoBo
SMC, programska konferenca Naprej
Vseh šest programskih ciljev, ki so jih danes določili in potrdili na programski konferenci stranke, nameravajo izpeljati še letos. Foto: BoBo
SMC sprejel šest programskih ciljev
Programska konferenca SMC-ja

Cerar je v izjavi za novinarje po konferenci dejal, da gre za zelo pomembne teme, ki bodo ljudem prinesle izboljšave v življenju. "Lanske obveze smo izpolnili, gremo optimistično naprej," je dejal.

Dejal je, da so v SMC-ju pokazali in dokazali, da so državo potegnili iz krize in jo usmerili na pravo pot. To po njegovih besedah potrjujejo vsi ekonomski in socialni kazalniki, a – kot opozarja – morajo dobiti na volitvah še en mandat, da bi dokončali vse projekte, ki so si jih zadali. Med projekti, ki po njegovih besedah trajajo več kot en mandat, sta drugi tir in reforma zdravstva.

Cerar naštel pozitivne dosežke
Nizka podpora v javnomnenjskih raziskavah je po njegovem mnenju posledica tega, da so verjetno ljudje še premalo seznanjeni z dosežki dela vlade in SMC-ja. Ob tem je navedel, da je bila v prejšnjem mesecu najnižja brezposelnost v zadnjih devetih letih, v tem mandatu se je na novo zaposlilo 64.000 mladih.

"Zmanjšali smo proračunski primanjkljaj, ustavili trend naraščanja javnega dolga, privabili smo tuje investitorje, ponovno pridobili ugled v svetu, vedno več je turistov, otroci v Sloveniji živijo v najprijaznejšem okolju, smo prva zelena destinacija," je še naštel.

Kaj si je zadal SMC?
Vseh šest programskih ciljev, ki so jih danes določili in potrdili na programski konferenci stranke, nameravajo izpeljati še letos. Eden od njih je zakon o spodbudi investicij, ki je po besedah ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška v sklepni fazi priprave, zato verjame, da ga bodo sprejeli do konca leta.

Športno dejavnost otrok nameravajo povečati tako, da bodo imeli v osnovnih šolah vsak dan eno uro športne vzgoje.

Na področju dolgotrajne oskrbe imajo po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc še kar nekaj nalog, in sicer od sprejetja zakona do vzpostavitve celostne in integrirane oskrbe, celovite mreže centrov, sistema neformalnih svetovalcev in pomočnikov, pa tudi zagotovitev stabilnega vira financiranja.

Ukrepi se izvajajo tudi v projektu skrajševanja čakalnih vrst v zdravstvu, za kar je letos namenjenih nekaj manj kot 60 milijonov evrov, prav tako je v postopku sprejemanja v DZ-ju novela zakona o pacientovih pravicah.

Po besedah poslanke iz vrst SMC-ja Jasne Murgel bo po 20 letih sprejet zakon, ki bo omogočil večdisciplinarno in celostno obravnavo otrok s posebnimi potrebami ter bo krepil razvojne ambulante, država pa bo prevzela financiranje oddelkov vrtcev za otroke s posebnimi potrebami. Predlog zakona bo po njenih napovedih sprejet v juliju.

Govorili so tudi o projektu ustanovitve zadruge za prekarne delavce, s čimer bi na podlagi informacijske platforme zmanjšali njihove stroške, združevanje pa bi jim omogočalo pridobivanje večjih poslov. Na področju stanovanjske problematike mladih so govorili o projektu stanovanjskih zadrug, pri čemer so predhodno potrebne še manjše zakonodajne spremembe, prav tako pa finančni mehanizem, ki bi jih omogočal.

SMC sprejel šest programskih ciljev
Programska konferenca SMC-ja