Cerar je poudaril, da je treba v Libiji uvesti učinkovitejši nadzor nad pretokom orožja. Foto: EPA
Cerar je poudaril, da je treba v Libiji uvesti učinkovitejši nadzor nad pretokom orožja. Foto: EPA

Minister za zunanje zadeve Miro Cerar je na vprašanje poslanke SMC-ja Monike Gregorčič pojasnil glavne točke ponedeljkovega zasedanja zunanjih ministrov EU-ja. Osrednja tema so bile razmere v Libiji, saj je bilo srečanje ministrov ravno dan po mednarodni konferenci o Libiji v Berlinu. Kot ključno je minister navedel, da so se v Berlinu vse strani strinjale, da je treba ohraniti ustavitev ognja in počasi zagotoviti premirje. "To je to, za kar si prizadevamo; da bi šlo za politični proces," je dejal.

Sorodna novica Cerar: EU v nadgradnjo operacije Sofija, Slovenija pripravljena sodelovati

Opozoril je, da morajo vse vpletene strani prenehati podpihovati spopade, uvesti pa je treba tudi učinkovitejši nadzor nad pretokom orožja. Ob tem je pohvalil diplomatsko vlogo Evropske unije, saj namerava visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell sam ali prek posebnega odposlanca intenzivirati diplomatska prizadevanja v Libiji.

Pohvalil je tudi načrte za preoblikovanje operacije Sophia, v kateri sodeluje tudi Slovenija, da bo učinkovitejša pri nadzorovanju upoštevanja embarga na orožje tako na morju kot v zraku. Sicer za zdaj še ni znano, v kakšnem obsegu in kako bo Slovenija sodelovala, a bodo to odločili na vladi, ko bodo znani tehnični in drugi pogoji, je dodal Cerar. Opozoril je še, da konflikt v Libiji vpliva na celotno regijo, tudi območje Podsaharske Afrike. Med grožnjami ob nadaljevanju spopadov v Libiji je Cerar omenil možnost okrepitve terorističnih skupin in nezakonitih migracij.

Podporo iranskega stališča označil za lažne novice

Minister je spregovoril tudi o Iranu in Bližnjem vzhodu, kjer so se razmere nedavno huje zaostrile. Glede iranskega jedrskega sporazuma je zagotovil, da Evropska unija še vedno vsa prizadevanja usmerja v zagotavljanje delovanje sporazuma in da ta ne propade. Ne želijo si namreč, da postane Iran država z jedrskim orožjem.

Dodal je še, da je Slovenija ena redkih držav, ki ima v Iranu veleposlaništvo in da nam to omogoča, da dobimo pomembne informacije o dogajanju v Iranu in regiji. Poslanec SDS-a Andrej Šircelj je pozneje vprašal še glede poročanja iranske tiskovne agencije Irna, da je Slovenija podprla stališče Irana, da likvidacija generala Kasema Solejmanija ni bila v skladu z mednarodnim pravom. Cerar je opozoril, da je bil to primer lažne novice, saj je Slovenija vseskozi imela enako stališče, da je treba narediti vse za umirjanje napetosti, k čemur so spodbujali tudi Iran.

Glede primera Rupnik: "Zgodovinska dejstva so jasna"

Cerar je zagotovil, da bodo v odzivu glede zadeve Rupnik v pismu posebej poudarili, da je Slovenija zrasla na protinacističnih in protifašističnih koreninah. Foto: Youtube
Cerar je zagotovil, da bodo v odzivu glede zadeve Rupnik v pismu posebej poudarili, da je Slovenija zrasla na protinacističnih in protifašističnih koreninah. Foto: Youtube

Poslanca SD-ja Matjaža Nemca je medtem zanimalo stališče ministrstva glede zadeve Rupnik in odnosov z Izraelom. Pri tem je spomnil, da je center Simona Wiesenthala zaradi razveljavitve obsodbe belogardističnega generala protestiral pri slovenskem veleposlaništvu v Izraelu. Cerar je povedal, da odgovora temu centru še niso pripravili. Čakajo namreč, da bodo imeli zbrane vse podatke. Še vedno niso prejeli pojasnil vrhovnega sodišča in pravosodnega ministrstva, je povedal.

Zagotovil pa je, da bodo v pismu posebej poudarili, da je Slovenija zrasla na protinacističnih in protifašističnih koreninah, da so zgodovinska dejstva jasna in da se ta dejstva ne morejo spremeniti. Treba pa je tudi spoštovati neodvisno sodstvo, je dodal. Minister je še poudaril, da Slovenija že dolgo na vse načine ohranja spomine na holokavst in vse žrtve.

Poslanca SAB-a Andrej Rajha pa je med drugim zanimalo, kako je z rojaki v Avstraliji, ki so jo prizadeli obsežni požari. Cerar je pojasnil, da so bili v stiku z veleposlaništvom v Canberri in da je bilo v požarih oškodovanih tudi nekaj rojakov, ki so imeli premoženjsko škodo. Glede zagotavljanja pomoči je izrazil pripravljenost Slovenije, vendar morajo najprej počakati na prošnjo avstralske vlade.