Gostiteljica, nemška kanclerka Angela Merkel, se je ob robu konference srečala z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Foto: Reuters
Gostiteljica, nemška kanclerka Angela Merkel, se je ob robu konference srečala z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Foto: Reuters

Konference sta se poleg gostiteljice, nemške kanclerke Angele Merkel, udeležila tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in ruski predsednik Vladimir Putin, skupno pa predstavniki več kot desetih držav, zavezanih k iskanju rešitve.

Kot je že v uvodu poudaril generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres, konflikta ne morejo rešiti s pomočjo vojske.

"Trdno sem prepričan, da za Libijo ne obstaja vojaška rešitev," je dejal. Treba je preprečiti zaostritev vojne, zato da se konflikt ne bi končal v humanitarni nočni mori, je dodal.

Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je posvaril pred tujimi vojaškimi silami v Libiji, saj bi lahko to le še zaostrilo konflikt. Izrazil je "resno zaskrbljenost zaradi prihoda sirskih in tujih borcev v Tripoli".

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres, Angela Merkel in nemški zunanji minister Heiko Maas. Foto: Reuters
Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres, Angela Merkel in nemški zunanji minister Heiko Maas. Foto: Reuters

Podobno skrb je sicer že pred začetkom konference izrazil ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

Ankara je v podporo mednarodno priznanemu libijskemu premierju Fajezu al Saradžu namreč poslala vojake, med njimi naj bi bilo več sto sirskih borcev, Moskva pa je v podporo odpadniškemu generalu Kalifi Haftarju domnevno poslala plačance.

Za poostritev embarga na dobavo orožja

Voditelji so se na konferenci zavezali, da bodo poostrili embargo na dobavo orožja v Libijo in da se ne bodo neposredno vmešavali v spor. Spoštovanje dogovora bo nadzirala mednarodna skupnost, ko ga bo potrdil Varnostni svet Združenih narodov.

Libijska nasprotnika, zgoraj omenjena predsednik mednarodno priznane libijske vlade Al Saradž in uporniški general Haftar, se v Berlinu nista sestala.

Ob robu konference se je Merklova srečala s Pompeom, Erdoganom in Putinom. Erdogan in Putin, ki veljata za najvplivnejša akterja v Libiji, kjer podpirata ločeni strani, sta se srečala tik pred konferenco.

Putin je izrazil iskreno upanje, da jim bo uspelo najti rešitev za konflikt, saj da še niso izgubili upanja. Pohvalil je tudi Turčijo za njen prispevek k sklenitvi prekinitve ognja v državi. Erdogan pa je pozval Haftarja,
naj opusti nasilen odnos, da bi lahko dosegli politično rešitev in jo implementirali.

Z Erdoganom se je srečal tudi Saradž, ki je ocenil, da je uspeh odvisen od tega, ali so se agresorske sile pripravljene umakniti. Ob tem je dejal, da ne zaupa nasprotni strani.

Konec konference o Libiji