"Če bi o ponovnem glasovanju razpravljali vedno, ko se pojavi neki dvom, ko bi poslanec izrazil vprašanje o glasovanju, potem bi prihajalo do številnih zlorab, do zavlačevanj v postopku, stvari bi se ustavljale, ponavljale," opozarja Miro Cerar. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

"Za demokracijo je ključnega pomena, da se v parlamentu glasuje verodostojno, da torej ni nobenega dvoma o tem, kako so poslanci glasovali," je v Odmevih Televizije Slovenija poudaril pravni strokovnjak Miro Cerar, nekoč svetovalec v državnem zboru in tudi nekdanji politik, predsednik vlade.

Kot je dejal, se takšnega podobnega zapleta, kot se je v DZ-ju zgodil na srednem glasovanju, ne spomni. "Bili pa so primeri, ko je, denimo, en poslanec glasoval še za drugega, ki ga ni bilo v dvorani – v smislu, saj bi on tudi tako glasoval, kar je bilo seveda absolutno nedopustno. Dogajalo se je tudi to, da so poslanci včasih trdili, da so se zmotili pri glasovanju in zahtevali ponovitev. In nekaj časa je bila praksa takšna, da se je ponovitev glasovanja dopuščala, danes se po mojem védenju ne," je pojasnil.

Sorodna novica V DZ-ju preiskava zapleta pri glasovanju, v petek bodo poslanci znova glasovali elektronsko

V zadnjem zapletu bi bilo po njegovem mnenju ponovno glasovanje edina logična rešitev, le če bi strokovnjaki za glasovalne naprave nedvomno dokazali, da se je pri glasovanju zgodila napaka v tehniki. "Če pa se ne ugotovi oz. ne dokaže, da je prišlo do napake v glasovalni napravi, potem pa se ne more kar nekaj domnevati in iti v ponovno glasovanje," je opozoril.

"Poslanec je oddal svoj glas – če se ugotovi, da ni bilo napake v sistemu, je ta glas treba upoštevati. Poslanci imajo odgovorno vlogo, na glasovanje se morajo pripraviti. Če bi o ponovnem glasovanju razpravljali vedno, ko se pojavi kak dvom, ko bi poslanec izrazil vprašanje o glasovanju, potem bi prihajalo do številnih zlorab, do zavlačevanj v postopku, stvari bi se zaustavljale, ponavljale," je dejal.

Po njegovem mnenju je zelo pomembno, da so bili k preiskavi primera in oceni delovanja glasovalnih naprav poleg notranjih strokovnjakov DZ-ja povabljeni tudi zunanji. "Da res ni nobenega dvoma, da so strokovnjaki za tehniko dovolj neodvisno objektivni," je pojasnil.

Tako med poslanci koalicije kot opozicije je sicer po zapletu prišlo do številnih špekulacij in obtožb. "V parlamentu se vsaka takšna stvar izkoristi za politično preigravanje, za razne obtožbe. Jaz mislim, da lahko, da je prišlo do nekih iger v ozadju. Ampak tega ne gre jemati preveč dramatično. Zdaj je pomembno, da se ugotovi, kaj se je dogajalo z napravami, in zadevo zaključi, ne pa, da se iz tega dela neka prevelika drama, ker je potem to samo izguba časa," je dejal Cerar, ki je sicer prepričan, da se bo zadeva rešila dovolj hitro, da bo zakon o izvrševanju državnega proračuna sprejet pravočasno.

Miro Cerar o zapletu z glasovalnimi napravami v DZ-ju