Izid glasovanja o amandmaju k zakonu o izvrševanju proračuna je najprej zmedel tudi predsednico DZ-ja, zaradi česar se je kolegom pozneje večkrat opravičila. Foto: DZ/Matija Sušnik
Izid glasovanja o amandmaju k zakonu o izvrševanju proračuna je najprej zmedel tudi predsednico DZ-ja, zaradi česar se je kolegom pozneje večkrat opravičila. Foto: DZ/Matija Sušnik

Kaj se je sinoči dogajalo na seji državnega zbora? Koalicijski poslanci so zvečer, ko je bilo na vrsti glasovanje o proračunskih dokumentih, te praktično enotno potrjevali s 53 glasovi. Zapletlo pa se je pri glasovanju o amandmajih k 64. členu zakona o izvrševanju proračuna za prihodnji dve leti, ki sta jih vložili stranki SDS in NSi in ki predvidevata 100-odstotno usklajevanje socialnih transferjev z inflacijo.

Koalicija je, kot je znano, predlagala 70-odstotno usklajevanje prejemkov z inflacijo, zato je bil izid glasovanja za vse precejšnje presenečenje. DZ je namreč dopolnilo izglasoval s 34 glasovi za in 28 proti, vendar je po glasovanju več poslancev Svobode trdilo, da so pritisnili tipko proti, medtem ko so v sistemu zabeleženi kot odsotni ali vzdržani.

Tudi za predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, ki se je zmotila pri ugotavljanju izida, po opozorilih iz dvorane pa se poslancem večkrat opravičila: "Ugotavljam, da amandmaja nista sprejeta. Sta? Sta! Joj, se opravičujem, se iskreno opravičujem. Ves čas ponavljam, da nista sprejeta ... Se opravičujem ..."

DZ: Ugotovljena je bila tehnična napaka. Godec: Navedbe neresnične.

Iz DZ-ja so sporočili, da je pri odločanju o omenjenem dopolnilu vzniknil dvom o pravilnem delovanju glasovalnih naprav. Po prekinitvi seje, vmesnem testiranju glasovalnih naprav, posvetu z vodji poslanskih skupin je predsednica DZ-ja sejo prekinila. Opolnoči so se nato sestali vodje poslanskih skupin s tehničnimi službami, po ponovnem pregledu glasovalnih naprav je bila ugotovljena tehnična napaka, zato je Klakočar Zupančič sejo prekinila, so za STA pojasnili v DZ-ju.

Vodja poslancev SDS-a Jelka Godec je takšne navedbe označila za neresnične in poudarila, da dokončno ni bila ugotovljena še nobena napaka, sredno dogajanje v DZ-ju pa po njenih besedah vzbuja tudi dvom o glasovanju DZ-ja.

Poslanci po zapletih glasujejo z dvigom rok in z analognim preštevanjem

Po dviganju rok bodo poslanci v petek spet glasovali elektronsko

Nadaljevanje seje se je danes začelo ob 12. uri, in sicer s tajnim glasovanjem o članih državnotožilskega sveta. A se je zapletlo pri imenovanju članov komisije, ki nadzira tajno glasovanje, saj so poslanci morali glasovati "po starem", torej z dvigovanjem rok. Po prvem štetju je bilo glasov več, kot je bilo prvotno število poslancev v dvorani, zato so ga morali ponoviti.

Vodje poslanskih skupin so se po seji sestali na še enem posvetu pri predsednici DZ-ja. Kot je v izjavi po posvetu dejala Klakočar Zupančič, so bile zaznane določene nepravilnosti – v sredo naj bi se namreč pri glasovanju zgodile "tehnične napake v komuniciranju med strojno opremo glasovalne naprave in programsko opremo te iste naprave oz. tistim, kar se prikaže na ekranu". Ob tem je poudarila, da morajo to, da se je tehnična napaka res zgodila, ugotoviti strokovnjaki, in da mora biti to ustrezno potrjeno v zapisniku. "Nihče si ne želi, da bi se to dogajalo, ampak to je tehnika, ki je včasih neodvisna od človeškega faktorja," je dodala.

Generalna sekretarka DZ-ja Uršula Zore Tavčar je pojasnila, da so se preiskave zapleta v DZ-ju lotili nemudoma, vanjo pa so vključili tudi zunanjega izvajalca, ki je razvil sistem. "Pravzaprav se izvaja neke vrste forenzičnega preiskava samega glasovanja," je dejala generalna sekretarka, ki pričakuje, da bodo vsaj prve delne ugotovitve znane čim prej.

Posnetek: Kako je potekal zaplet z glasovanjem na parlamentarni seji

Poudarila je sicer, da so se glasovalne naprave dopoldan stestirale in da so delovale normalno, brez odstopanj. Zato je bila na posvetu z vodji poslanskih skupin sprejeta odločitev, da se seja po četrtkovi časovnici nadaljuje v petek in da bodo vsa glasovanja potekala normalno – elektronsko. Kot je pojasnila predsednica DZ-ja, tej odločitvi ni oporekal nihče izmed vodij poslanskih skupin.

Ali bo prišlo tudi do morebitnega ponovnega glasovanja o amandmaju, pri katerem naj bi se zgodila napaka, ali do kakšne druge rešitve, še ni jasno. Prav tako še ni jasno, kako bo potekalo nadaljnje glasovanje o zakonu o izvrševanju proračuna. Strokovnjaki morajo namreč najprej potrditi, ali se je dejansko zgodila napaka. "Sam poslovnik DZ-ja sicer nima določb o ponovnem glasovanju, tako da kaj bo, če bo, ko bo – to boste izvedeli naknadno," je medijem dejala predsednica DZ-ja.

Poslanci Svobode zatrjujejo, da so glasovali proti

Kot je že omenjeno, je jabolko spora glasovanje o amandmajih glede usklajevanja transferjev z inflacijo. Ob opozicijskih poslancih sta amandmaja podprla tudi poslanec Levice Miha Kordiš, ki je to napovedal že v torek, in iz Gibanja Svoboda izključena Mojca Pašek Šetinc, ki je v obrazložitvi glasu poudarila, da se ji zdi privarčevati 18 milijonov evrov na ramenih najšibkejših nekaj nepojmljivega. Glede na podatke na spletni strani DZ-ja o dopolnilu niso glasovali tudi nekateri poslanci SD-ja in več poslancev Svobode, a so ti po glasovanju v sredo trdili, da so pritisnili tipko proti, medtem ko so v sistemu zabeleženi kot odsotni ali vzdržani.

Sorodna novica Opozicija izglasovala polno uskladitev transferjev. Zaradi zapleta seja prekinjena.

Pozneje so opozarjali, da so glasovali po pravilih (torej, da so vložili svojo glasovalno kartico in pritisnili gumb), vendar niso zahtevali ponovitve glasovanja, ampak forenzično preiskavo, saj so prepričani, da je bila težava v napravah.

Predsednica DZ-ja je sejo večkrat prekinila, izvedli so več preverjanj glasovalnih naprav. "Moramo ugotoviti, ali je res šlo kaj narobe, moramo preveriti tudi z zunanjim izvajalcem," je prekinitve obrazložila Urška Klakočar Zupančič. Po dobre pol ure je pojasnila: "Ni zaznana kakšna napaka, ampak grem zdaj pogledat še kamere, ali se na njih kaj vidi."

Po pregledu posnetkov kamer, ki si jih je ogledala z vodji poslanskih skupin, je najprej poudarila: "Tehnične službe so pojasnile, da z vidika tehnike ni prišlo do kakšnih napak, kar bi se videlo tudi v 'logih'. To je njihova obrazložitev."

"Ugotovitev, ki smo jo vsi videli, torej vodje poslanskih skupin in tudi sama, je, da je bilo vloženih kartic 82. Po glasovanju je še nekdo vložil kartico, ker se je številka dvignila na 83. To smo videli v sistemu. Rezultat je bil, kakršen je bil. Večkrat smo pogledali posnetke, večkrat. Žal niso tako natančni, da bi lahko videli, ali je dejansko kdo pritisnil na gumb ali ni. Vidijo se roke. To sem sama zaznala. Ampak nočem biti razsodnik v tej zadevi, ne spoznam se na te stvari. Do zdaj ni bilo kakšnih pritožb," je razložila Urška Klakočar Zupančič.

Izid spornega glasovanja. Foto: Posnetek zaslona
Izid spornega glasovanja. Foto: Posnetek zaslona

Poslanka Svobode Lena Grgurevič je zatrdila, da je gotovo glasovala, kar da lahko potrdita tudi njena soseda v poslanskih klopeh: "Take napake bi sistem moral zaznati, zato bi bilo treba forenzično pregledati, da se ne bo ponavljalo. Ne sme se dogajati, da se moj glas kaže drugače, kot je dejansko bil."

Nataša Avšič Bogovič iz Svobode pa je dodala: "Mi smo prepričani, da rezultat ne odraža dejanskega stanja, ne po vsebini, niti to, kar je tehnika zaznala. /.../ To se je zgodilo prvič v zgodovini DZ-ja, treba je ugotoviti, kaj se je zgodilo."

Tudi njen poslanski kolega Miroslav Gregorič je bil podobnega mnenja in je predlagal, da pri forenzični preiskavi sodeluje tudi dobavitelj opreme. Dodal je: "Ne zaupam tem glasovalnim napravam!"

Krivec: Če je pod vprašajem to glasovanje, so pod vprašajem tudi vsa glasovanja do zdaj

Sorodna novica Poslanci izvolili štiri člane Državnotožilskega sveta

Poslanec SDS-a Danijel Krivec je dejal, da je bilo po podatkih sistema pri glasovanju o tem amandmaju vloženih 82 glasovalnih kartic, del poslancev pa ni oddal glasu. "Do zdaj je vedno, ko se je glasovalo, veljalo, da če je imel kdo kakšno težavo, je dotični poslanec takoj opozoril in se je glasovanje prekinilo. V tem primeru ni nihče od vas, dokler se ni pokazal rezultat, opozoril, da kaj ni v redu."

Poslancem koalicije je svetoval, naj se sprijaznijo, da je amandma sprejet, in jih pozval, naj uporabijo druga sredstva za njegovo spremembo. "Če postavite pod vprašaj to glasovanje, so vsa glasovanja za nazaj in za naprej pod vprašajem," je opomnil. Ob tem se je vprašal: "Po 20 letih bomo zaradi enega glasovanja, ki ni v prid koaliciji, pod vprašaj postavili tehniko?"

Nataša Sukič (Levica) pa je priznala, da sama o amandmaju ni glasovala, torej, da ni vložila kartice, in poudarila, da je videla, da so enako storili tudi nekateri kolegi.

Zapleti pri glasovanju o proračunih