Slovenija bo priznala vodjo venezuelske opozicije in predsednika parlamenta Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele z namenom, da izvede predčasne volitve, je po seji vlade v Ljubljani povedal zunanji minister Miro Cerar. Vlada je potrdila predlog, ki ga je pripravil MZZ, o tem pa bo obvestila tudi DZ.

Juan Guaido se je 23. januarja razglasil za začasnega predsednika Venezuele Foto: Reuters
Juan Guaido se je 23. januarja razglasil za začasnega predsednika Venezuele Foto: Reuters

Kot je pojasnil Cerar, so prejeli tudi pismo slovenske skupnosti iz Venezuele, v katerem je ta vlado pozvala, naj podpre Guaidoja. Kot je navedel Cerar, so v pismu zapisali, da se soočajo s hudim pomanjkanjem hrane, zdravil, težave imajo z dobavo elektrike, v primeru bolezni so prepuščeni sami sebi, upokojenci pa dobivajo le približno pet evrov pokojnine na mesec.

"Ne posegamo v notranje zadeve Venezuele," je na novinarski konferenci po seji poudaril Cerar in dejal, da je sprejeta odločitev o priznanju Guaidoja, odločitev za demokracijo in za človekove pravice. "Od 23 članic EU-ja jih je 19 to odločitev sprejelo v enem dnevu, mi se s tem ukvarjamo že dva tedna. Vlada je sledila ustaljeni praksi, ki je v okviru naših pravil. O takih stvareh ne smemo mencati. Ker se je tako dolgo vleklo, je bila pod vprašanjem tudi naša kredibilnost o naši sposobnosti odločanja o tako pomembni zunanjepolitični temi," je še dejal Cerar. Poudaril je, da je s to odločitvijo Slovenija na strani ljudi, demokracije in pravih vrednot.

Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je po koalicijskem sestanku sicer dejal, da v SD-ju nasprotujejo zlasti načinu sprejemanja odločitve, saj ocenjujejo, da bi moral o tem razpravljati tudi parlamentarni odbor za zunanjo politiko.

Vodja poslanske skupine SMC-ja Igor Zorčič pa je povedal, da so se seznanili tudi s pismom društva Slovencev v Venezueli, ki so vlado pozvali, naj prizna Guaidoja. Premier Marjan Šarec pa je v intervjuju za Večer dejal, da so po njegovi oceni poštene volitve v Venezueli potrebne in bi pomenile razbremenitev razmer.

Predsednik venezuelskega parlamenta Juan Guaido se je 23. januarja razglasil za začasnega predsednika Venezuele, saj ne priznava novega spornega mandata predsednika Nicolasa Madura. Guaidoja za začasnega predsednika priznavajo ZDA, več držav v regiji in večina članic Evropske unije. Maduro po drugi strani uživa podporo Rusije, Kitajske in Turčije, v regiji pa Mehike, Kube in Bolivije.

Vlada za začasnega predsednika Venezuele prepoznala Guaidoja