"Enega izmed obrazov modernega sveta kaže digitalizacija družbe. Novi paradigmi je treba prilagoditi zakonske okvire, znanja in veščine, delovanje javnih sistemov, pa tudi gospodarstvo in storitve," je poudaril Cerar. Foto: Vlada RS

Svetovni vladni vrh si utrjuje sloves nekakšnega dubajskega Davosa, s to razliko, da namesto gospodarskih tem v ospredje postavlja vprašanja boljšega vodenja vlad in javnih uprav. Približno 7.000 delegatov z vseh koncev sveta v Dubaju izmenjuje izkušnje in poglede na prihodnost, o slovenskih je spregovoril premier Miro Cerar, je za Radio Slovenija poročal Luka Robida.

Nismo na pragu četrte etape industrijske revolucije, pač pa že globoko v njej. Slovenija se tega zaveda, v procesih digitalne transformacije pa sledi visokim okoljskim standardom in trajnostnemu razvoju, je pred avditorijem poudaril premier Cerar. Ob pozitivnih učinkih digitalizacije je slišati tudi resna svarila, da te spremembe prinašajo številne pasti. Denimo, da delitvena ekonomija, ki sicer poceni marsikatero storitev, lahko reže delovna mesta ali pa suši državne proračune.

Da gre za svetovni proces, ki predstavlja velik izziv, ko gre za povezovanje vlad, gospodarstva, znanosti in civilne družbe, je že ob začetku mednarodne konference opozoril minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Emirate Slovenija zanima
Medtem pa svoje poslovne priložnosti v Dubaju iščejo tudi predstavniki devetih slovenskih podjetij, večinoma iz informacijsko-komunikacijskega sektorja, ki so v prvem dnevu obiskali dubajski tehnološki park, katerega temeljna naloga je prav pomoč pri prodoru tujih podjetij na tukajšnji trg, je še poročal Robida.
Cerar se je ob robu Svetovnega vladnega vrha srečal tudi z generalno direktorico Unesca Irino Bokovo. Srečanje sta namenila 25. obletnici sodelovanja Slovenije z Unescom.

Zatem se je sestal še s političnim vodstvom Združenih arabskih emiratov - predsednikom vlade ter vladarjem Dubaja šejkom Mohamedom bin Rašidom al Maktumom, zunanjim ministrom šejkom Abdulahom bin Zajedom al Nahjanom in predsednikom višjega pripravljalnega odbora za Dubaj Expo 2020 šejkom Ahmedom bin Saidom Al Maktumom. Pogovori so bili osredotočeni na krepitev dvostranskega sodelovanja med državama, zlasti na gospodarskem področju, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Cerar je poudaril, da si Slovenija želi z Združenimi arabski emirati sodelovati predvsem na področju turizma, okoljevarstvenih tehnologij, rešitev na področju informacijske tehnologije, obnovljivih virov energije ter krepiti povezave z Luko Koper. V emiratih pa vidijo možnosti tudi na področju izobraževanja, saj bodo v prihodnjem desetletju sami temu področju namenjali posebno pozornost.

Združeni arabski emirati so sicer že nekaj let na prvem mestu med državami Zaliva po obsegu slovenskega izvoza, po obsegu blagovne menjave pa na drugem mestu, takoj za Savdsko Arabijo. Vrednost slovenskih naložb v emirate je v 2015 znašala tri milijone evrov, skupna vrednost neposrednih naložb v Slovenijo pa je konec leta 2015 znašala 18,2 milijona evrov.

Predsednik vlade se je srečal tudi s Slovenci, ki živijo in delajo v Dubaju. V Združenih arabskih emiratih namreč živi najštevilčnejša slovenska skupnost v zalivski regiji.