Prepričan je, da bi na ta način prispevali k večji pretočnosti dnevnega prometa.

"V zadnjih mesecih je prometna pretočnost na slovenskih avtocestah močno upadla. Čeprav se turistična sezona še ni začela, se že zdaj vsakodnevno spopadamo z velikimi zastoji, ki niso posledica povečanja obnovitvenih in vzdrževalnih del niti prometnih nesreč," je po navedbah SDS-a v poslanski pobudi zapisal Černač.

Po vsej Sloveniji po njegovih besedah stojijo večkilometrske kolone vozil, potovalni časi pa se podaljšajo tudi za uro in več. Zaradi vsega tega nastajata velika gospodarska in osebna škoda, je opozoril v pobudi. Ob tem je izpostavil, da je pred vrati turistična sezona, ko bo na slovenskih cestah tudi več turistov.

"Predlagam, da se v obdobju med 15. junijem in 30. septembrom za vožnjo po avtocestah v Sloveniji v nočnem času, torej med 21. in 6. uro zjutraj, zniža cestnina za tovorni promet za 50 odstotkov in enako pri nakupu tedenskih vinjet za osebna vozila, ki bodo uporabljene v tem časovnem obdobju," je zapisal.

Prepričan je, da bi na ta način spodbudili vožnjo v večernih in nočnih urah, kar bi na slovenskih avtocestah pripomoglo k večji pretočnosti dnevnega prometa.