Černač meni, da bi bilo bolje za Slovenijo, če Sova ne bi nastala neposredno iz SDV-ja. Foto: MMC RTV SLO
Černač meni, da bi bilo bolje za Slovenijo, če Sova ne bi nastala neposredno iz SDV-ja. Foto: MMC RTV SLO

Komisija je v okviru desete redne seje na Sovi želela opraviti nadzor v skladu s pooblastili, ki jih ima, nato pa naj bi pripravili redno letno poročilo.

O preprečevanju nadzora naj bi obvestili tuje organe, je še povedal Černač in poudaril, da je pri delovanju Sove veliko "nejasnosti in nelogičnosti".

"Nadzor komisije preprečen že tretjič"
Komisiji so po Černačevih besedah pri prvem obisku preprečili samo vpogled v dokumente, drugič so jim onemogočili že vstop v prostore obveščevalne službe, pri današnjem nadzoru pa jim je bil znova preprečen vpogled v dokumente.

Je pa v isto gradivo imela vpogled varuhinja človekovih pravic, ki so ji fotokopije teh dokumentov tudi dostavili, je povedal Černač, ki v preprečevanju nadzora ne vidi legitimnega razloga, razen tega da se onemogoči vpogled v dokumente poslancem SDS-a, ki so člani komisije.

"Popkovina SDV-ja"
Černač je zatrdil, da se načrtno onemogoča učinkovit parlamentarni nadzor nad delovanjem Sove in da je po njegovem mnenju tako omejevanje nedopustno. Po njegovem mnenju bi tako ravnanje morala obsoditi tako premier Borut Pahor kot tudi predsednik države Danilo Türk, a se "nič od tega ni zgodilo", je dodal.

Prepričan je, da obstaja možnost zlorabe Sove v politične namene, "čemur smo že bili priča pred časom", obenem pa je izrazil skrb, "kaj bi se zgodilo, če se obveščevalna služba postavi nad parlament in zakonodajno oblast kot pred letom 1990". Černač meni, da se izgrajuje "para Sova, ki lahko ogrozi demokracijo v Sloveniji". "Glede na kadrovske spremembe in rekrutiranje nekaterih bivših preverjenih kadrov pa je možno, da se bo ponovila zgodba, ko bomo ali pa smo že nadzorovani tudi člani opozicije."

Prav tako se mu zdi, da bi bilo bolje, če bi po osamosvojitvi nastala nova obveščevalna služba, namesto da je Sova samo nadaljevala delo SDV-ja. "Ta popkovina je tista, ki še po dvajsetih letih predstavlja zelo velik problem za normalno delovanje te službe."

Izpostavil je še številne anonimke v zvezi z delovanjem Sove, na podlagi katerih so zamenjali prejšnjega direktorja Sove Andreja Rupnika. Po njegovi zamenjavi anonimk naj ne bi bilo več. Predsednik komisije ne izključuje možnosti, da so omenjene anonimke izvirale iz Sove.