Foto: Nataša Pirc Musar/Twitter
Foto: Nataša Pirc Musar/Twitter

"Skupaj nam je uspelo. Kandidatura je bila odlična priložnost, da smo državam predstavili svoja zunanjepolitična načela in vrednote ter okrepili medsebojne stike. Zdaj pa začenjamo s trdim delom," je na Twitterju zapisala predsednica Nataša Pirc Musar.

V sporočilu za javnost je predsednica zapisala, da je izjemno zadovoljna, da je bila Slovenija izvoljena. Spomnila je, da je imela zelo malo časa za pripravo kandidature, ki jo je vložila prejšnja vlada.

"Odločitev aktualne vlade, da kandidaturo ohrani, je bila pravilna," je dejala in spomnila, da je Belorusija "žal postala prepoznana kot tesna zaveznica Ruske federacije, države, ki svoje politike ne izvaja samo z mirnimi sredstvi, pač pa tudi z orožjem".

Sorodna novica Slovenija bo nestalna članica VS-ja: "Tak rezultat je veliko priznanje in odgovornost"

"Države smo prepričali z načelno politiko, jasnimi stališči in pravimi prioritetami – spoštovanjem mednarodnega prava in zavezanostjo mirnemu reševanju sporov, enakostjo spolov in zaščito ranljivih skupin, varovanjem podnebja in okolja," je poudarila Pirc Musar in dodala, da je Sloveniji zaupana odgovornost, da v Varnostnem svetu zastopa načela in cilje, s katerimi je države prepričala v času kampanje.

"Zaupanje moramo sprejeti ponižno in odločeni, da ga bomo upravičili. Vse nas čaka ogromno dela, da bo Slovenija vsem državam tega sveta, ki so jo podprle, in tudi tistim, ki je niso, dokazala, da je konstruktivna država članica. Takšna, ki verjame v vladavino mednarodnega prava, v mir in človekovo dostojanstvo," je še poudarila predsednica in napovedala, da se bo po svojih najboljših močeh in v okviru svojih pristojnosti še naprej trudila za uspešno delo in ugled Slovenije v Varnostnem svetu.

Golob: Dosledno se bomo zavzemali za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti

Premier Robert Golob pa je izvolitev Slovenije v Varnostni svet ZN-a označil za "enega največjih uspehov Slovenije v mednarodni diplomaciji" in se zahvalil vsem, ki so zaslužni zanj.

Golob je izid glasovanja označil za rezultat celoletnega trdega dela ekipe, v kateri so sodelovali vsi najvišji predstavniki države, pri tem pa se je posebej zahvalil predsednici Pirc Musar in zunanji ministrici Tanji Fajon, pa tudi vsem sodelavcem v diplomatskih službah.

"Naše pravo delo pa se s tem šele začenja. Slovenija bo lahko kot majhna, a samozavestna članica Varnostnega sveta pomembno prispevala na področjih, kjer včasih veliki obnemorejo, tako bomo delovali kot dejavnik povezovanja med različnimi interesi," je dodal.

Po njegovih besedah bo lahko Slovenija dejansko vplivala na svetovne politike. Premier verjame, da bo znala prisluhniti tudi malim članicam pri tistih izzivih, ki jih najbolj tarejo. "Dosledno se bomo zavzemali za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti," je napovedal.

Izpostavil je še podnebne spremembe. "Potrudili se bomo, da bo ta točka na glavni agendi ZN-a, kajti prav podnebne spremembe predstavljajo največjo grožnjo za našo prihodnost, za našo varnost in mir v svetu."

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je zapisala, da so bili očitno državniški napori vlade, predsednice republike, in v tem procesu tudi parlamentarne demokracije, zelo uspešni. "Verjamem, da bomo upravičili zaupanje, ki nam je bilo dano, vseeno pa ostaja grenak priokus omalovaževanja vseh vloženih naporov. Ne glede na to se zahvaljujem vsem, ki so nam omogočili in tlakovali to pot, ker so država in ljudje pomembnejši od diplomatskega prestiža."

Izvoljenim članicam čestital tudi Charles Michel

"Čestitke petim novoizvoljenim članicam Varnostnega sveta ZN-a za obdobje 2024–2025," je tvitnil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Poleg Slovenije je čestital tudi Gvajani, Alžiriji, Južni Koreji in Sierri Leone, ki so bile danes prav tako izvoljene za nestalne članice VS-ja ZN-a. Ob tem je na Twitterju zapisal, da Evropska unija ostaja močna partnerica in podpornica ZN-a.

Pozneje so Sloveniji za izvolitev čestitali tudi na avstrijskem zunanjem ministrstvu. "V teh težkih časih potrebujemo močne glasove EU-ja v središču sistema ZN-a," so zapisali na Twitterju in dodali, da bodo Slovenijo pri tej pomembni vlogi za mednarodni mir in varnost v celoti podpirali.

Stranke ob izvolitvi priznale uspeh slovenske diplomacije

Politične stranke so ob uspehu Slovenije, ki je bila danes v Generalni skupščini ZN-a v prvem krogu izvoljena v Varnostni svet ZN-a, čestitale slovenski diplomaciji.

V največji vladni stranki Gibanje Svoboda se zavedajo izjemnega pomena, ki ga ima članstvo v Varnostnem svetu, in odgovornosti, ki jo to prinaša. "V Svobodi smo prepričani, da lahko Slovenija odločilno pripomore k dodatni zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin, krepitvi multilateralizma in trajnostnega razvoja, poleg tega pa prevzame pomembno vlogo pri prizadevanju za reformo Varnostnega sveta in izboljšanju delovanja celotnega OZN-a ter na ta način še poveča moč organizacije pri preprečevanju konfliktov in ohranjanju miru in varnosti po svetu," so navedli v odzivu. Čestitke so namenili vladi, zunanji ministrici Tanji Fajon ter vsem slovenskim diplomatkam in diplomatom.

"Izredno ponosni smo na pomemben dosežek, ki je priznanje predanemu delu ministrice Tanje Fajon in ekipe ministrstva v prvem letu mandata. Članstvo v Varnostnem svetu ZN-a je izjemna priložnost in obenem odgovornost za Slovenijo, še posebej v času velikih geopolitičnih sprememb," je ob uspehu sporočila tudi stranka SD, katere predsednica je Fajon.

Poudarili so prizadevanja slovenske diplomacije, ki da je v enem letu opravila pogovore s 186 predstavniki držav članic ZN-a in sodelovala na številnih mednarodnih dogodkih, s katerimi so "postavili Slovenijo na svetovni zemljevid". V SD-ju so izrazili prepričanje, da pot do izvolitve ni bila preprosta, "vendar smo skupaj dokazali, da lahko Slovenija doseže vrhunske rezultate, ko smo enotni in si prizadevamo za skupen cilj".

"Slovenija bo v svetu prepoznana zaradi svojih vrednot in dobrih praks, med njimi pravice do zdravega, čistega, trajnostnega okolja, pravice do vode, boja za enakopravnost in opolnomočenja žensk," dodaja SD.

Izvolitev Slovenije je pozdravila tudi koalicijska Levica. "Gre za pomemben dosežek naše diplomacije. Nadejamo se, da bomo kot država, zavezana multilateralizmu in preseganju sporov, odločno zastopali predvsem politike miru in nenasilja, varstva človekovih pravic vseh ter trajnostnega razvoja in preprečevanja okoljskega zloma," so dodali.

Predsednik opozicijskega SDS-a Janez Janša je čestital diplomacijam Slovenije, ZDA, Združenega kraljestva in EU-ja. "153 glasov v Združenih narodih je realen doseg zavezništva, kamor spadamo. Zdaj pa bo treba zaupanje uresničiti z aktivnim delom in pobudami v Varnostnem svetu, kjer izzivov že dolgo ni bilo toliko kot danes. Če je pred nami zmogla Albanija, bomo tudi mi," je zapisal.

"Slovenija v prvem krogu! Rekorden rezultat," pa je bil na Twitterju navdušen nekdanji zunanji minister, danes pa opozicijski poslanec iz vrst SDS Anže Logar, v času njegovega vodenja MZZ-ja je Slovenija vložila kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta. Na Twitterju je čestital ministrici Tanji Fajon in njeni ekipi ter odličnemu delu stalnega predstavništva Slovenije pri Združenih narodih. "Vesel sem, da je vlada nadaljevala projekt prejšnje vlade in razumela, zakaj je bila odločitev za kandidaturo konec leta 2021 pravilna," je zapisal.

Čestitke slovenski diplomaciji so poslali tudi iz opozicijske stranke NSi, v kateri menijo, da je izvolitev odlična priložnost, da Slovenija okrepi svojo vlogo v svetu.

Slovenski evroposlanci in komisar Lenarčič čestitali Sloveniji

Evropski poslanec Franc Bogovič je čestital diplomaciji tako pod vodstvom Tanje Fajon v trenutni vladi kot pod vodstvom Anžeta Logarja v prejšnji vladi. "Bodimo ponosni in veselimo se skupaj," je dopisal.

"Čestitam ekipi na MZEZ za odlično opravljeno delo v teh zahtevnih geopolitičnih okoliščinah. Gre za velik uspeh aktualne vlade, koalicije in nedvoumno potrditev ugleda, ki ga naša država uživa v mednarodni skupnosti," je na Twitterju zapisal evropski poslanec Klemen Grošelj (Renew/Svoboda).

Da je izvolitev za nestalno članico VS-ja izjemen diplomatski dosežek, so na Twitterju zapisali tudi Milan Brglez (S&D/SD), Ljudmila Novak (EPP/NSi) in Matjaž Nemec (S&D/SD). Zadnji je tudi pohvalil delo zunanjega ministrstva in poudaril, da se je njihovo trdo delo obrestovalo.

"Čestitke, Slovenija," je na Twitterju zapisal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič in poobjavil zapis zunanjega ministrstva o izvolitvi Slovenije v Varnostni svet ZN-a.

Vsem, ki so zaslužni za ta uspeh, je čestital tudi nekdanji predsednik Borut Pahor. "Danes je za Slovenijo pomemben in lep dan, že drugič v kratki zgodovini je dobila mandat ZN-a za soodločanje o usodnih zadevah sodobnega sveta," je na Twitterju zapisal Pahor, ki je bil predsednik države v času, ko je Slovenija konec leta 2021 vložila kandidaturo.

Slovenija je bila danes v Generalni skupščini ZN-a v prvem krogu glasovanja izvoljena v Varnostni svet ZN-a za leti 2024 in 2025. Dobila je 153 glasov, za izvolitev je bila sicer potrebna dvotretjinska večina 128 glasov. Slovenija je na volitvah premagala Belorusijo, ki se je prav tako potegovala za sedež vzhodnoevropske skupine ZN-a in dobila 38 glasov.

Številne čestitke Sloveniji za izvolitev