Minister Matej Arčon. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Minister Matej Arčon. Foto: BoBo/Žiga Živulović

"Funkcijo želim opravljati z vso odgovornostjo, resnostjo in seveda z zavedanjem, da je pred nami težko obdobje, obdobje velikih izzivov. Sam bom v vladi pokrival področje komunikacije. V zadnjem obdobju so se pojavile informacije, da vlada pripravlja novo strategijo komuniciranja. To seveda ne drži. Želimo samo čim bolj strukturirano komunicirati," je po seji vlade povedal novi podpredsednik vlade Arčon.

Pojasnil je, da bo njegova osnovna naloga, da javnost dobi večino ključnih informacij po seji vlade.

"Osnovna naloga ministrov bo, da teme, ki bodo odločene na vladi, predstavijo javnosti. Ne nujno isti dan, lahko naslednji dan ali pa prihodnji teden. Odzival se bom tudi na aktualne teme, ki bodo zadevale vlado. To funkcijo prevzemam postopoma. Delamo še določene preglede, kako bi bili čim bolj organizirani, čim bolj strukturirani, da bi čim lažje tudi vi prišli do potrebnih informacij in da bi bila komunikacija čim bolj transparentna," je opisal svoje novo delo in naloge.

Nove strategije komuniciranja ne pripravljajo

Sorodna novica Golob se je za nasvete glede vladnih objav obrnil na vplivnico Samanto Cimerman

Ob tem je zanikal, da vlada pripravlja novo strategijo komuniciranja. "Ne drži, želimo samo čim bolj strukturirano komunicirati," je pojasnil. Je pa dodal, da mora komunikacija "potekati po različnih kanalih, bodisi po ustaljenem načinu novinarskih konferenc, izjav za javnost in tudi prek družbenih omrežij".

O najemanju zunanjih agencij za pomoč pri svetovanju pri odnosih z javnostmi na posameznih ministrstvih pa Arčon pravi, da je to stvar vsakega resorja posebej, kako se organizira. "Nekje je potreba po najemanju zunanjih svetovalcev, nekje pa te potrebe ni, na mojem resorju je ni," je dejal.

Za storitve komunikacijske agencije so se denimo odločili na ministrstvu za zdravje. Kot so pojasnili za Slovensko tiskovno agencijo, bodo letos pripravili številne rešitve za izboljšanje dostopnosti in kakovosti zdravstvenega sistema. Ker je zdravstvo kompleksen sistem, ukrepi pa pogosto zapleteni, jim pri komuniciranju teh rešitev pomaga agencija Propiar.

Agencija je bila izbrana na podlagi treh ponudb. Pogodba je bila sklenjena za obdobje od 4. januarja do 26. decembra letos. Cena ure po pogodbi znaša 111 evrov brez DDV-ja oziroma 135,42 evra z DDV-jem. Okvirna pogodbena vrednost za obdobje 12 mesecev znaša 48.751,20 evra z DDV-jem. Do danes so po pogodbi agenciji izplačali 5.010,54 evra z DDV-jem. Obračunajo se samo dejansko opravljene storitve, so ob tem poudarili na ministrstvu.

Sorodna novica Vlada potrdila Andrejo Kokalj za državno sekretarko na ministrstvu za pravosodje

Štirje podpredsedniki

Funkcijo podpredsednika vlade v skladu z zakonom o vladi opravlja eden ali več ministrov, ki jih na predlog predsednika vlade imenuje vlada. Minister, ki opravlja funkcijo podpredsednika vlade, nadomešča predsednika vlade, če je ta odsoten ali zadržan, pri predstavljanju vlade, vodenju vladnih sej in usmerjanju uprave, ne more pa ga nadomeščati pri opravljanju nalog, ki se nanašajo na zaupnico vladi ter na imenovanje in razrešitev ministrov.

Poleg Arčona so podpredsedniki vlade ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon (SD), minister za delo Luka Mesec (Levica) in minister za finance Klemen Boštjančič (Svoboda).

Številne kadrovske menjave

V zadnjih dneh se je v Gibanju Svoboda kot v najožjem delovnem krogu premierja Goloba zvrstilo več kadrovskih menjav. Kabinet predsednika vlade namreč zapuščajo vodja njegovega kabineta Petra Škofic, državna sekretarka za kulturo Kaja Širok in premierjeva svetovalka za gospodarske zadeve Saša Leban, s funkcije generalne sekretarke stranke Gibanje Svoboda pa se konec meseca poslavlja Vesna Vuković. Vuković bo nasledil trenutni direktor Kontrole zračnega prometa Rok Marolt, Škofic pa zdajšnji sekretar poslanske skupine Svobode Luka Špoljar.

"Gre za del manjše reorganizacije našega dela tako v stranki, vladnem kabinetu kot tudi poslanski skupini, s katero težimo k izboljšanju dela stranke, ki je vpeta v parlament in v vlado," je kadrovski prepih pred dnevi komentiral Arčon. Cilj vseh menjav sta po njegovih besedah še bolj povezana stranka na vseh ravneh njenega delovanja in boljša komunikacija.

Pri slednji je poudaril zlasti pojasnjevanje ljudem, kaj želijo doseči s predlogi zakonov.