Dvojica od četverice JBTZ. Foto: Borut Živulović/BoBo
Dvojica od četverice JBTZ. Foto: Borut Živulović/BoBo
28 let od afere JBTZ

Afera je ljudi različnih prepričanj poenotila v Odboru za varstvo človekovih pravic, ta pa je po mnenju mnogih okrepil prizadevanja za demokratizacijo, politični pluralizem in spoštovanje človekovih pravic ter pospešil pot do osamosvojitve.

Vodja omenjenega odbora Igor Bavčar je na omizju v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve ocenil, da je takratna slovenska politična oblast igrala dvojno igro. Pripravljena je bila žrtvovati del slovenske suverenosti, saj se je sodilo v srbskem jeziku, za proces pa je bilo pristojno vojaško sodišče. Nasploh je ves proces potekal na način, da bi si slovenska politika lahko umila roke, je povedal Bavčar.

Janez Janša se je strinjal, da je slovenski politični vrh želel ustvariti vtis, da z aretacijo nima nič. Tako je bil izbran tudi dan začetka afere oz. prve aretacije, saj je bil na ta dan celotni slovenski politični vrh v Beogradu, se spominja Janša. Da ni dvoma o obveščenosti slovenskega političnega vrha, se je strinjal tudi Igor Omerza, član tedanjega odbora za človekove pravice.

Tudi znotraj Odbora za varstvo človekovih pravice so bile razlike, je na današnjem srečanju priznal Bavčar. Je pa poudaril, da so ravno iz odbora izšle ključne osebnosti, ki so pozneje sestavljale Demos.

28 let od afere JBTZ