Kandidat Janez Cigler Kralj. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Kandidat Janez Cigler Kralj. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Prenosi zaslišanj iz državnega zbora na MMC TV

Prenose zaslišanj kandidatov za ministre, ki ne bodo predvajani na TV SLO 3, bo mogoče spremljati na MMC TV.

11. 3. ob 12. uri: Zaslišanje kandidatke za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandre Pivec

11. 3. ob 16. uri: Zaslišanje kandidata za ministra za finance Andreja Širclja

Janez Cigler Kralj je po izobrazbi politolog, od leta 2012 pa kot strokovni delavec v poslanski skupini NSi-ja pokriva tudi področje dela, družine, socialnih zadev in invalidov.

"Koalicijska pogodba je naš vozni red," je dejal. Po njegovih besedah bodo nekatere ukrepe izvajali medresorsko – pri uvajanju brezplačnega vrtca za drugega in vse nadaljnje otroke skupaj z ministrstvom za izobraževanje, z ministrstvom za zdravje pa pri pripravi in izvedbi zakona o dolgotrajni oskrbi.

Kot je dejal, je ključni cilj njegove ekipe, da naredijo sistem bolj moderen, življenjski in ga približajo ljudem. Veliko procesov v življenju in delu se digitalizira, tehnologija postaja bolj prijazna do uporabnikov. Vse to želijo izkoristiti pri svojem delu in omogočiti, da se tudi postopki, ki jih vodi ministrstvo, poenostavijo, olajšajo, postanejo bolj prijazni do uporabnikov. Eden ključnih procesov bo debirokratizacija.

Sorodna novica Logar: Potrebujemo tihega odposlanca za Hrvaško

Ena od njegovih prednostnih nalog je tudi bolj moderen in življenjski sistem socialnih pomoči. Po njegovih besedah so razmere na trgu dela trenutno ugodne, rast zaposlenosti je zadnja leta visoka. Ob spodbudnih podatkih pa imamo rekordno število prejemnikov denarne socialne pomoči. "Socialna politika je očitno še premalo učinkovita, po našem mnenju pa je tudi nepregledna in preveč neusklajena, nepregledno prepletena z družinsko in drugimi politikami," je ocenil Cigler Kralj. Dodal je, da so posledično ukrepi medli in neučinkoviti.

Za ljudi, ki sistem potrebujejo, in proti zlorabam

Kandidat in vabljeni na sejo odbora za delo. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Kandidat in vabljeni na sejo odbora za delo. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Napovedal je, da bodo "sistem približali ljudem, ki ga res potrebujejo", in si prizadevali za preprečevanje zlorab. Ob opozorilih o prenizki razliki med socialnimi pomočmi in minimalno plačo je ocenil, da ne gre za to, da so socialne pomoči previsoke, ampak so plače prenizke. Želijo spodbuditi procese in dialog, da bi našli rešitve in bi bila morda razlika takšna, da bi spodbujala k zaposlitvi. Prevelike razlike so po njegovih oceni tudi med bruto in neto plačo.

Na področju skrbi za starejše je napovedal, da bodo tudi v skladu s koalicijsko pogodbo dokončali domova za starejše v Vrtojbi in Osilnici, s koalicijskimi partnerji pa so se dogovorili še za izgradnjo vsaj petih novih domov za starejše po Sloveniji. Vlado čaka zahtevno delo tudi pri zagotavljanju takšnih meril in pogojev, da bodo zagotovili dovolj kadrov za oskrbo starostnikov in druge institucionalno-varstvene institucije. Kot cilj je omenil tudi krepitev deinstitucionalizacije na področju skrbi za starejše.

Cigler je naletel na kritike članov odbora zaradi dozdajšnjih izkušenj. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Cigler je naletel na kritike članov odbora zaradi dozdajšnjih izkušenj. Foto: BoBo/Borut Živulovič

V koalicijski pogodbi je predvidena tudi ustanovitev demografsko-pokojninskega sklada in vladnega urada za demografijo, oba s sedežem v Mariboru, je dodal.
Pri ukrepih za krepitev družinske politike je Cigler Kralj poleg brezplačnega vrtca za drugega in nadaljnje otroke, ki so istočasno vključeni v vrtec, omenil tudi izboljšanje možnosti za usklajevanje družinskega in poklicnega življenja z olajšanjem dela od doma in uvedbo oskrbovalnega dopusta za nego oseb, ki niso otroci.

Nadaljevali bodo tudi analizo sistema otroškega dodatka in uvedbe univerzalnega otroškega dodatka, saj ocenjujejo, da so ukrepi družinske politike premalo predvidljivi. Skupaj z vprašanjem otroškega dodatka je treba preučiti tudi olajšave za vzdrževane družinske člane, je dejal. Po njegovih besedah bodo skusili najti rešitve, ki bi prinesle univerzalne pravice in podprle mlade družine.

Cigler Kralj pa je poudaril, da trdno verjame v socialni dialog in da njegova ekipa vsem socialnim partnerjem ponuja roko.

Cigler Kralj kot eno od prednostnih nalog navedel skrčenje birokracije