Način pogajanj bo takšen kot vedno, pravi Virant.
Način pogajanj bo takšen kot vedno, pravi Virant. "V prvem koraku bo vlada prišla pred sindikate z zelo jasnimi in transparentnimi podatki o tem, koliko se znižuje masa za plače v primerjavi z lansko realizacijo in koliko denarja bi ob koncu leta zmanjkalo, če nič ne spremenimo." Foto: BoBo

Gregor Virant je pred dnevi prevzel ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo in pri zadnjem področju bo verjetno potrebnih največ usklajevanj ter kompromisov. Nova koalicija je v svoji pogodbi zapisala nižanje mase plač v javnem sektorju. Minister se je zdaj prvič neformalno sestal s sindikati javnega sektorja.

"Dogovorili smo se, da izhajamo iz medsebojnega zaupanja in da bomo poskušali to zaupanje tudi obdržati ves čas pogajanj," je povedal. Veljavni proračun sicer predvideva znižanje plač v javnem sektorju za pet odstotkov, s čemer bi država privarčevala 255 milijonov evrov. Dogovorili so se, da v naslednjih dneh ministrstvo naredi natačne izračune in podatke predstavi sindikatom.

Ukrepi za celoten javni sektor
Virant je izpostavil tudi, da so se s predstavniki sindikatov dogovorili, da bodo na primanjkljaj pri plačah gledali globalno, ne pa pri vsakem organu oziroma pri vsakem proračunskem porabniku posebej. "Tudi ukrepi bodo taki, da se bodo nanašali na celoten javni sektor."

"Sindikatom sem danes tudi povedal, da je cilj vlade in ministrstva, da prihranke realiziramo brez odpuščanj iz poslovnih razlogov. Torej, da poskušamo zagotoviti varnost zaposlitve v javnem sektorju in da nadaljujemo z zmanjševanjem zaposlenih po mehkih metodah," je še poudaril.