Barbara Vodopivec iz Gibanja za pravice Palestincev. Foto: Luka Dakskobler/BOBO
Barbara Vodopivec iz Gibanja za pravice Palestincev. Foto: Luka Dakskobler/BOBO

Pozivi premierja Roberta Goloba in zunanje ministrice Tanje Fajon k prekinitvi izraelskih napadov na Gazo so pomembni, vendar ne zadostujejo, zlasti zato, ker do zdaj niso bili uspešni, je na tiskovni konferenci na Trgu republike v Ljubljani poudarila predstavnica Gibanja za pravice Palestincev Barbara Vodopivec.

Vlado je pozvala k sprejetju embarga na izvoz in uvoz orožja ter vojaške opreme v in iz Izraela. Po njenih besedah bi morala nato vlada s podobno mislečimi članicami EU-ja k sprejetju takšnega embarga pozvati tudi na ravni Unije, povrhu pa bi morala proti Izraelu uvesti tudi druge gospodarske ukrepe.

Pri tem je Vodopivec omenila potezo Irske in Španije, ki sta prejšnji teden na Evropsko komisijo naslovili pismo, v katerem sta jo pozvali, naj zaradi domnevnih kršitev človekovih pravic v Gazi znova preuči pridružitveni sporazum med EU-jem in Izraelom.

Sorodna novica Vse več svaril strokovnjakov o "šolskem primeru genocida" v Gazi

Predstavnica Gibanja za pravice Palestincev je vlado pozvala tudi k pridružitvi tožbi Južne Afrike na ICJ-ju. Južna Afrika Izraelu očita kršitve konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida v Gazi. Slovenija naj tudi uporabi možnosti, ki jih ponujajo diplomatski stiki z Izraelom, vključno s pozivom izraelskega veleposlanika na pogovor, je dodala.

Dodala je, da mora vlada tudi vzpostaviti dopolnilne poti za varen prihod družinskih članov Palestincev, ki živijo v Sloveniji, v Slovenijo, sodelovati z Jordanijo pri dostavi humanitarne pomoči prebivalcem Gaze iz zraka ter povečati finančno podporo agenciji ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA).

K vzpostavitvi dopolnilnih zakonodajnih poti je pozvala tudi Urša Regvar iz Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC). Po njenih besedah ima Slovenija že izkušnje na tem področju, saj je v preteklosti sodelovala v evropskih programih preselitve in premestitve posameznikov iz Afganistana ter repatriaciji ljudi slovenskega rodu iz Venezuele.

Mirovni inštitut: Vlada naj preide od besed k dejanjem

Vlada naj preide od besed k dejanjem in začne uresničevati mirovno politiko, pa je poudaril Iztok Šori z Mirovnega inštituta. "Številni razumni glasovi po svetu opozarjajo, da je vojna proti Palestincem samo eden od korakov do svetovnega spopada," je dejal. Ob tem je ocenil, da je odgovornost vlade, da mirovniške iniciative podpre in se poveže z vsemi posamezniki, organizacijami in vladami, ki jih zagovarjajo.

Na tiskovni konferenci je sodelovala tudi predstavnica Amnesty International Slovenije Metka Naglič in Hasan, Palestinec iz Gaze, ki že več let živi v Sloveniji. Oba sta v izjavah med drugim poudarila katastrofalne razmere, s katerimi se spoprijemajo prebivalci Gaze, in pozvala k takojšnji prekinitvi izraelskih napadov.

"Si predstavljate, da je vaše življenje čez noč uničeno, da v trenutku izgubite vse, kar imate? Dom, spomine, prijatelje, celo življenje, ki se konča v trenutku. Bežati morate iz enega kraja v drugega, da bi preživeli bombardiranje in smrt. Če boste preživeli bombardiranje, boste začeli trpeti žejo, lakoto in bolezni," je dejal in poudaril, da je "genocid treba ustaviti".