Andrej Čuš je na novinarski konferenci predstavil razloge za referendumsko zavrnitev zakonov. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Andrej Čuš je na novinarski konferenci predstavil razloge za referendumsko zavrnitev zakonov. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Če želimo mladi vedeti, kakšna prihodnost nas čaka, moramo vedeti, zakaj takšna sedanjost. Če pa ne bomo vedeli, kakšna je naša preteklost, pa ne moremo vedeti vzrokov za sedanjost.

Andrej Čuš, predsednik SDM-ja

"V pomladku Slovenske demokratske stranke z zaskrbljenostjo spremljamo trenutne predloge zakonov naše vlade, saj gredo vsi zakoni v smeri večje birokratizacije državnega aparata ter vedno bolj striktnega omejevanja vseh aktivnosti prebivalstva," je v izjavi novinarjem povedal predsednik SDM-ja Andrej Čuš.

Proti pokojninski reformi ...
"Najprej smo govorili o malem delu, danes govorimo o pokojninski reformi," pojasnjuje Čuš, ki je prepričan, da gre za zakone, ki "predvsem oškodujejo mlade". Dodal je še, da je bila pokojninska reforma sprejeta brez socialnih partnerjev in mladih. "Pokojninska reforma mora biti temelj medgeneracijske solidarnosti, in opozarjamo, da brez mladih te zagotovo ni," trdi Čuš.

Po njegovih besedah je pokojninski zakon neprimeren predvsem zaradi tega, ker mladih ne spodbuja, da bi stopili v redno delovno razmerje. Prav tako se bo podaljšalo obdobje, kdaj bodo mladi stopili v redno delovno razmerje, se osamosvojili in začeli živeti svoje življenje. "S tem se bo povečeval procent mama hotela," je prepričan.

"Z reformo bomo prihranili le 0,1 odstotka bruto domačega proizvoda, to prinese izračun 37 milijonov evrov. Do napovedanih 300 milijonov evrov, ki jih obljublja minister Svetlik, je še zelo daleč, in spet se dokazuje, da imajo zaposleni na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve zelo velike težave pri osnovah računanja," je še povedal Čuš.

Mladi SDM-ja zato predlagajo poseben pokojninski račun - gre za fiktivni račun, pri katerem bi vsak posameznik lahko vedno pogledal na račun, koliko plačuje in kakšno pokojnino lahko pričakuje. Čuš poudarja, da bi s tem zadeve postale veliko bolj transparentne in bi mlade spodbudile, da bi stopili v redno delovno razmerje. Opozarjajo tudi, da je treba "zagnati nov cikel v gospodarstvu, predvsem začeti gradnjo tretje razvojne osi, drugega železniškega tira ter povečati gradnjo neprofitnih stanovanj," je še pojasnil Čuš.

... zakonu o omejevanju dela na črno ...
"Medsosedska pomoč je način življenja na podeželju in s tem zakonom bodo najbolj oškodovani revnejši, starejši posamezniki, ki se trudijo iz dneva v dan," meni Čuš, ki je prepričan, da brez medsosedske pomoči kmetijstvo v Sloveniji ne more preživeti, zato "lahko pričakujejo propadanje manjših, srednjih in tudi nekaterih velikih kmetov".

"Ta zakon ne postavlja inšpektorjev zunaj pisarn," dodaja Čuš, ki meni, da imajo inšpektorji že dovolj pristojnosti po veljavnem zakonu, največji problem pa je učinkovitost, ki pa je "zelo slaba".

... in proti zapiranju arhivov
"Ves svet odpira arhive, le v naši državi ne, kjer se vedno ob kakšnih neuspelih akcijah vladnega trojčka poslužujejo raznih piarovskih floskul in parol, ki delijo narod na pol," se je še zadnjega zakona - zakona o odprtju arhivov - dotaknil Čuš.

Če želimo mladi vedeti, kakšna prihodnost nas čaka, moramo vedeti, zakaj takšna sedanjost. Če pa ne bomo vedeli, kakšna je naša preteklost, pa ne moremo vedeti vzrokov za sedanjost.

Andrej Čuš, predsednik SDM-ja