Pred komisijo je pričalo že več ljudi, trije člani pa bi zdaj želeli slišati tudi predsednika komisije. Foto: MMC RTV SLO
Pred komisijo je pričalo že več ljudi, trije člani pa bi zdaj želeli slišati tudi predsednika komisije. Foto: MMC RTV SLO
Komisija, ki pregledujuje nakup oklepnikov
Nujno sejo komisije je preklical njen podpredsednik. Foto: MMC RTV SLO

Nujna seja komisija, ki preiskuje nakup oklepnikov 8 x 8, je bila sklicana za prihodnji torek, Horvat pa je predsednika državnega zbora obvestil, da komisija ne more opravljati svojega dela do imenovanja novega predsednika. Robert Horvat (SDS), Zmago Jelinčič (SNS) in Jospi Bajc (SLS) so namreč vložili zahtevo za dopolnitev dokaznega sklepa s pričanjem predsednika komisije Cvikla. 12. člen poslovnika pa po besedah Horvata določa, da poslanec, ki je priča v postopku, ne more biti več član komisije.

Do imenovanja novega predsednika lahko Hrovat kot podpredsednik opravlja le tehnične posle, komisije pa ne more voditi. "Pričakujem, da bo opozicija tudi prevzela vodenje te komisije," je povedal Hrovat. Na vprašanje, ali morda ne gre za strah pred torkovo sejo, ko naj bi komisija sprejela končno poročilo, ki naj bi bilo za koalicijo neugodno, je Hrovat odgovoril, da poročila sploh še ni videl in dodal, da niti ena od zaslišanih prič ni potrdila navedb, "o katerih je vseskozi govoril Cvikl."

"Dejanje Hrovata je samovoljno"
Članica komisije Cveta Zalokar Oražem (Zares) je poudarila, da dejanje Hrovata ni v skladu s poslovnikom. "Gre za samovoljno dejanje podpredsednika Hrovata, ki je pravzaprav prevzel delo komisije," je prepričana. Dodala je, da gre za obglavljanje komisije in za onemogočanje nadaljnega dela. Zagotovila je, da je na to "samovoljno dejanje" opozorila tudi predsednika parlamenta Franceta Cukjatija. 12. člen poslovnika je po njenem mnenju nedoročen, saj bi lahko, kot pravi, na podoben način k pričanju v neprijetnem trenutku pozvali katerega koli člana komisije in s tem spremenili njeno sestavo ter razmerja v njej.

Jelinčič: Cvikl ne sme več voditi komisije
Član komisije Zmago Jelinčič pa je ocenil, da, "če hočemo izvedeti resnico, potem Cvikl ne sme več voditi komisije". Po njegovem mnenju namreč Cvikl deluje v interesu Viator & Vektorja in Sistemske tehnike, kar "nikakor ne more doprinesti k razjasnitvi problema". Jelinčič tudi meni, da komisija v tem mandatu ne bo končala dela, ampak ga bo treba nadaljevati v naslednjem mandatu, ko bo po njegovih besedah "vse prišlo na plano".