9. maj je za Ljubljano dan miru, Slovenci pa se na ta dan spominjamo konca druge svetovne vojne. Foto: RTV SLO
9. maj je za Ljubljano dan miru, Slovenci pa se na ta dan spominjamo konca druge svetovne vojne. Foto: RTV SLO
Borci NOB
Slovenija se 9. maja spominja konca nacistične oz. fašistične okupacije. Foto: RTV SLO

Slovencem je bila druga svetovna vojna vsiljena, saj nismo mi želeli novega teritorija in genocida.

Karl Erjavec
Ljubljana dobila tri nove častne meščane
Dan zmage nad okupatorjem

V Ljubljano je 9. maja 1945 vkorakala partizanska vojska. Konec okupacije sta oznanili sirena na glavnem kolodvoru in zastava na Ljubljanskem gradu, zatem pa se je prvič oglasil radio Svobodna Ljubljana. Dan pozneje je v mesto prišla narodna vlada Slovenije, imenovana 5. maja v Ajdovščini. 9. maj je sicer tudi dan Evrope.

9. maj, dan miru, je za svoj praznik izbrala tudi Ljubljana. Mestni svetniki so praznik počastili s slavnostno sejo na gradu, kjer je župan Zoran Janković izročil listine novim častnim meščanom.

Bojkot seje zaradi imenovanja Kučana
Nagrade, plakete in listine častnega meščana so prejeli kulturnika Kristina Brenkova in Tone Pavček ter Milan Kučan za izjemne zasluge na področju družbenega življenja in prispevka k ugledu in razvoju Ljubljane in Slovenije.

Največ prahu je dvignilo imenovanje Kučana za častnega meščana Ljubljane, zaradi česar so SDS-ovi mestni svetniki napovedali bojkot slavnostne seje. Vodja svetniškega kluba Dimitrij Kovačič in svetnik Peter Sušnik sta v sporočilu zapisala, da želijo z bojkotom "župana spodbuditi k premisleku o spremembi politične kulture vladajočih v našem glavnem mestu".

Župan Janković je v govoru ob podelitvi namenil besede tudi nedavni izjavi premiera Janeza Janše, v kateri je slednji dejal, da je čas, da tudi Slovenci odrastemo. Povedal je, da morajo za odraslo državo najprej odrasti njeni voditelji. "Samo zreli in odgovorni v ravnanju ter spoštovanju drugače mislečih lahko dajejo vzor celotnemu narodu, da bo njihovim dejanjem sledil."

Na slavnostno sejo so povabili tudi najvišje politične predstavnike, vendar "pa večina njih za praznovanje slovenske prestolnice žal ni imela časa," je dejal Janković.

Številne prireditve v spomin na tragične dogodke
V spomin zadnjih bojev za osvoboditev Ljubljane, padlim borcem narodnoosvobodilnega boja in 66-letnici ustanovitve Osvobodilne fronte je ljubljanska organizacija borcev v torek na Orlah pri Ljubljani pripravila spominsko slovesnost.

Med 10. in 12. majem bo potekala tudi športnorekreativna prireditev Pot ob žici Ljubljana 2007. Pohod ob žici bo potekal že 51. leto zaporedoma, po poti, kjer so Ljubljano med drugo svetovno vojno okupatorji za 1.170 dni obdali z bodečo žico.

Brez partizanov ne bi bilo Slovenije
Člane gorenjskih partizanskih odredov in enot, ki so se zbrali na skupščini, posvečeni 65. obletnici ustanovitve Gorenjskega in Kokrškega odreda, je nagovoril minister za obrambo Karl Erjavec, ki je dejal, da brez partizanskega boja današnje Slovenije ne bi bilo.

Zbrani borci so z odobravanjem pozdravili Erjavca, ki je ocenil, da je bila odločitev za narodnoosvobodilni boj edina pravilna, saj je bilo potrebno zaščiti dom in domovino."Boj je bil pravičen in pošten," je dejal minister.

Borci so še opozorili na pojavljajoče se negativne ocene in omalovaževanje njihovega boja.

Slovencem je bila druga svetovna vojna vsiljena, saj nismo mi želeli novega teritorija in genocida.

Karl Erjavec
Ljubljana dobila tri nove častne meščane
Dan zmage nad okupatorjem