Danilo Lončarič. Foto: BoBo
Danilo Lončarič. Foto: BoBo

Magister znanosti državnih in evropskih študij Danilo Lončarič je urad kot vršilec dolžnosti vodil že od sredine oktobra, ko je začel delovati. Urad za demografijo je vlada z odlokom ustanovila oktobra 2020, v torek pa so v Mariboru slovesno odprli prostore.

Kot je poročal časnik Večer, ima urad trenutno sedem zaposlenih, med njimi so nekdanja poslanka SLS-a, članica ministrskih kabinetov Jasmina Opec Vöröš, vodja koalicije Za otroke gre Aleš Primc in Jon Petek, sin dolgoletnega politika, svetovalca in urednika medijev pri SDS-u Mira Petka. Tudi Lončarič je aktualni občinski svetnik SDS-a v Makolah.

Kadrovski načrt za leto 2022 po navedbah časnika predvideva 19 javnih uslužbencev, kar pomeni, da bo urad še zaposloval. Za delovanje urada za demografijo je v tem letu zagotovljenih 975 tisoč evrov.

Spodbujanje družinskega življenja in medgeneracijskega dialoga

Sorodna novica Janša ob odprtju urada za demografijo: Število rojstev je padlo pod 20.000 na leto

Urad za demografijo je vlada po Lončaričevih besedah ustanovila "za spodbujanje, koordiniranje in usmerjanje aktivnosti demografskega preporoda Slovenije". "Spoprijemanje z demografskimi spremembami in demografskimi izzivi, ki jih doživljamo v tem času in ki nas čakajo v prihodnje, mora biti strateško, celostno in vztrajno," je dejal ob odprtju prostorov.

Po njegovih besedah je med drugim treba krepiti medgeneracijski dialog, medgeneracijsko sodelovanje in sobivanje.