Javni shod, ki bo v petek ob 14. uri, organizirajo kot izraz nezadovoljstva z dano ponudbo uprave. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Javni shod, ki bo v petek ob 14. uri, organizirajo kot izraz nezadovoljstva z dano ponudbo uprave. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Sindikati v Darsu so podali predlog za dvig osnovnih plač v podjetju zaradi zaostankov v rasti plač, ki so se nabrali med letoma 2009 in 2019. Delo postaja vse zahtevnejše in nevarnejše, pritiski na zaposlene pa se povečujejo do te mere, da to že vpliva na varnost zaposlenih, so pred petkovim shodom sporočili iz Sindikata delavcev Darsa, ki je del KSS-ja Pergama.

"Medtem ko so poslovni rezultati v družbi odlični in ostajajo neporabljena sredstva na postavki stroškov dela, se nezadovoljstvo zaposlenih posledično povečuje," so poudarili in dodali, da nezadovoljstvo potrjujejo tudi ankete med zaposlenimi.

"K nezadovoljstvu prispevajo tudi pogoste menjave in politično kadrovanje v vodstvu družbe ter s tem povezani prejemki," so dodali.

Upravi očitajo, da se o dvigu plač ni želela resno pogovarjati

Upravi tudi očitajo, da se do napovedi javnega shoda o dvigu plač ni želela resno pogovarjati. V pogajanjih je uprava sicer podala nekatere predloge za dvig plač zaposlenih, vendar je velika večina članov sindikata predloge zavrnila, saj se le delno nanašajo na dvig osnovnih plač, so dodali.

Največja nominalna povišanja so predlagana za tiste z višjimi plačami, medtem ko se povečuje masa za delovno uspešnost, ki se po mnenju sindikata ne deli objektivno in transparentno. "S predlogi, ki obljubljajo pogajanja o določenih vsebinah, si zaposleni ne morejo kupiti ničesar niti ne vedo, kaj lahko od tega pričakujejo," so poudarili.

Javni shod, ki bo v petek ob 14. uri, organizirajo kot izraz nezadovoljstva z dano ponudbo uprave in v podporo prizadevanju Sindikata delavcev Darsa v boju za višje plače zaposlenih ter kot opozorilo upravi, naj stori, da se izogne zaostrovanju sindikalnih dejavnosti, dodatne korake za upravičenje pričakovanj in zahtev zaposlenih, so sklenili.