Vlada Marjana Šarca. Foto: Vlada RS/Nebojša Tejić/STA
Vlada Marjana Šarca. Foto: Vlada RS/Nebojša Tejić/STA

Po ugotovitvah državnega statističnega urada je gospodarska rast lani dosegla 4,1 odstotka.

Kot so ob tem spomnili v sporočilu za javnost, zakon določa, da se bodo pokojnine poleg redne uskladitve še izredno uskladile, in sicer v vrednosti enega odstotka, če bo gospodarska rast za leto 2018 presegla tri odstotke oziroma v vrednosti 1,5 odstotka, če bo gospodarska rast presegla štiri odstotke. Uskladitev pokojnin v vrednosti dveh odstotkov zakon predvideva ob več kot petodstotni gospodarski rasti.

Sorodna novica DeSUS bo zahteval izredno uskladitev pokojnin

DeSUS zahteva še eno izredno uskladitev
Koalicijo je medtem nekoliko pretresla zahteva DeSUS-a za izredno uskladitev pokojnin tudi v prihodnjem letu, četudi jesenska napoved kaže, da bo gospodarska rast letos nižja od treh odstotkov. DeSUS tako napoveduje dopolnilo na proračunske dokumente, ki bi izredno uskladitev pokojnin omogočala že, če bo gospodarska rast višja od 2,5 odstotka.

V koalicijskih vrstah je bilo že slišati pozive k odgovornemu ravnanju, k strnitvi vrst, pa tudi k temu, naj se partnerji vzdržijo samostojnih akcij. O tem bodo predvidoma spregovorili tudi na naslednjem koalicijskem usklajevanju, ki bo predvidoma v ponedeljek.