Mariborsko medicinsko fakulteto od njene ustanovitve vodi Ivan Krajnc. Foto: BoBo
Mariborsko medicinsko fakulteto od njene ustanovitve vodi Ivan Krajnc. Foto: BoBo

Kot poroča Dnevnik, je rektor vročil dekanu pisno opozorilo na izpolnjevanje delovnih obveznosti z možnostjo redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov v primeru ponovitve kršitve delovnih obveznosti. Incident v dekanatu mariborske medicinske fakultete se je zgodil med sprejemanjem sprememb statuta univerze, s katerimi je ta zaostrila pogoje za kandidate za dekana medicinske fakultete. Visokošolski sindikat Slovenije je tem spremembam ostro nasprotoval.

Dekan Ivan Krajnc, ki vodi fakulteto od njene ustanovitve leta 2003, je 18. februarja povabil v pisarno sindikalnega predstavnika fakultete Saša Kosa. Ta je kmalu zatem pisal rektorju Zdravku Kačiču, da je bil žrtev mobinga in šikaniranja. Podrobno je poročal, kako naj bi ga Krajnc "brutalno, agresivno in žaljivo nadrl" ter mu grozil. Krajnc to zanika. "Bila pa sva sama, torej žal nimam priče za njegove lažne izjave," je dejal, kot navaja Dnevnik.

Sindikat opozoril na diskriminacijo zaposlenih

Upravni odbor mariborske univerze je konec februarja kljub nasprotovanju sindikata potrdil spremembe statuta univerze, ki od kandidatov za dekana medicinske fakultete dodatno zahteva specializacijo s področja medicinskih ved. Po mnenju sindikata to diskriminira visokošolske učitelje predkliničnih predmetov, ki jim je v skladu z novim določilom onemogočeno kandidiranje na dekanskih volitvah.

Z omenjeno spremembo naj bi po poročanju medijev tlakovali pot za izvolitev Krajnčevega tesnega sodelavca Radovana Hojsa, dolgoletnega prodekana za študijske zadeve medicinske fakultete in predstojnika Klinike za interno medicino Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, in onemogočili kandidaturo raziskovalca in zdravnika Andraža Stožerja, ki med zaposlenimi na fakulteti uživa velik ugled.