Ljubljanska univerza. Foto: Rok Omahen
Ljubljanska univerza. Foto: Rok Omahen

Nekatere članice UL-ja posredno sodelujejo z izraelskimi institucijami v okviru programov Erasmus+, so pojasnili na univerzi in pri tem omenili sodelovanje z Univerzo v Strasbourgu, kjer sta članici konzorcija tudi izraelska Univerza v Bar Ilanu in Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT). "Vendar v okviru teh sporazumov niso in tudi ne potekajo nobeni projekti, izmenjave in druge aktivnosti," so poudarili.

"Študentje FKKT-ja, ki so udeleženi v programu, bi lahko v Izraelu opravljali prakso, vendar se še nihče ni odločil za to. Če bi sodelovanje z Univerzo v Strasbourgu prekinili, bi onemogočili dokončanje študija tistim, ki so vpisani v skupen študijski program," so dodali.

K prekinitvi sodelovanja z univerzo Bar Ilan so pozivali tudi študentje Fakultete za družbene vede (FDV), ki so ob večdnevni zasedbi prostorov FDV-ja od Univerze v Ljubljani zahtevali takojšnjo prekinitev sodelovanja z izraelskimi ustanovami, ki imajo povezave z orožarsko industrijo. Študente je v tej zahtevi kasneje podprlo tudi vodstvo FDV-ja.

Sporočilo UL-ja medtem omenja še sodelovanje Pedagoške fakultete (PEF) v lani zaključenem projektu, v katerem je kot partner sodeloval tudi izraelski inštitut Technion. PEF je prejel odobritev za nadaljevanje projekta, vendar pogodba še ni podpisana.

PEF je ob tem sporočil, da v projektu sodeluje izraelski arhitekt in predavatelj Ram Eisenberg, čigar pogoj je bil, da so v projektne dejavnosti vedno vključene osebe iz Palestine. "Z izstopom iz projekta bi vrgli polena pod noge enemu najbolj humanih in inkluzivnih kolegov, ki se v Izraelu bori za spremembe," so dodali.

Poleg tega fakultete UL-ja po navedbah univerze samostojno sodelujejo z izraelskimi institucijami v projektih programa Obzorje Evropa (Horizon Europe), programa EU-ja za raziskave in inovacije (2021–2027), ki ga financira Evropska komisija.

Medicinska fakulteta tako sodeluje pri projektu z naslovom INFRA EMERGENCY – Raziskovalne infrastrukturne storitve za hitre raziskovalne odzive na covid-19 in druge epidemije nalezljivih bolezni, ki se je začel februarja 2022 in traja do 31. julija 2025. Gre za sodelovanje v okviru mednarodnega projekta ISIDORe, infrastrukturnega projekta, ki ga koordinira organizacija ERINHA in združuje 17 ključnih evropskih raziskovalnih infrastruktur na področju znanosti o življenju in mrež za nalezljive bolezni. Vključenih je 155 različnih raziskovalnih organizacij, ki zagotavljajo storitve za napredek pri raziskavah bolezni, pojasnjujejo na univerzi.

Izraelski Weizmann Institute of Science je del ene izmed t. i. infrastruktur INSTRUCT-ERIC z znanjem iz strukturne biologije.

Fakulteta za strojništvo je koordinatorica projekta SEAMAC (Strengthening the Exellence of Additive Manufactoring Capabilities), ki je bil odobren leta 2022 in se zaključi prihodnje leto. Kot so pojasnili na univerzi, gre v projektu za prenos izraelskega in nemškega znanja v Slovenijo, konkretno glede 3D-tiskanja kovinskih materialov in poznejšo obdelavo tovrstnih komponent. Končni cilj projekta je usposabljanje raziskovalcev fakultete za prenos pridobljenega znanja s področja aditivnih tehnologij v slovensko orodjarsko industrijo.

Z Univerze v Ljubljani so sporočili še, da bo vodstvo konec tega tedna na kolegiju dekanov opravilo razpravo o morebitni prekinitvi posameznih sodelovanj članic univerze z izraelskimi institucijami. Morebitne sklepe bo obravnaval senat univerze, ki zaseda 28. maja.