Pogovor z rektorjem UL. Foto: BoBo
Pogovor z rektorjem UL. Foto: BoBo

Fakulteta za družbene vede (FDV) je po šestih dneh zasedbe osrednje predavalnice ugodila vsem zahtevam, ki so jih postavili zasedbeniki, so sporočili za MMC.

Zahtevali so, da se jasno obsodi izraelsko izvajanje genocida, da se prekine vsakršno sodelovanje z izraelskimi univerzami in podjetji, da se vzpostavita študijski program in sklad za palestinske študente, da se prenehata izenačevati okupator in oborožen upor proti njemu, da se prizna zgodovina okupacije in apartheida, ki ju izvaja Izrael, da se prizna legitimnost palestinskega osvobodilnega gibanja in da se izkaže solidarnost s študentskimi protesti v podporo Palestini po svetu in obsodi nasilje nad njimi.

Rektor je po pogovoru obsodil vse kršitve mednarodnega prava

Rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič je po srečanju s študentkami in študenti na ljubljanskem FDV-ju v izjavi za javnost sporočil, da Univerza v Ljubljani obsoja vse kršitve mednarodnega prava, vključno z mednarodnim humanitarnim pravom človekovih pravic v Gazi in na okupiranem palestinskem ozemlju. "Zavzemamo se za takojšnjo prekinitev sovražnosti, polno spoštovanje vseh mednarodnopravnih obveznosti in dogovor o trajnem miru, ki bo omogočil vsem prebivalcem tega območja dostojno in mirno življenje."

V izjavi so poudarili, da Univerza v Ljubljani nima na krovni ravni sklenjenega nobenega mednarodnega medinstitucionalnega sporazuma z izraelskimi ustanovami. "Na ravni nekaterih članic je sklenjenih nekaj starih sporazumov o sodelovanju, ki niso bili časovno omejeni (iz let 1995, 2007, 2008) ter sporazum med UL FF in Tel Aviv University (se izteče leta 2027) in med UL VF in The Hebrew University of Jerusalem (se izteče leta 2026), vendar v okviru teh sporazumov niso in tudi ne potekajo nobeni projekti, izmenjave in druge aktivnosti." so zapisali.

Rektor UL Gregor Majdič Foto: BoBo
Rektor UL Gregor Majdič Foto: BoBo

Glede domnevnega sodelovanja z Univerzo v Bar Ilanu so posebej poudarili, da UL nima sklenjene pogodbe, temveč, da je "izraelska univerza del konzorcija več univerz, ki ga vodi Univerza v Strasbourgu". Dodali so še, da če bi sodelovanje z Univerzo v Strasbourgu prekinili, bi "preprečili študij študentkam in študentom, ki so vpisani na skupen študij Univerze v Ljubljani (konkretno, UL FKKT) in Univerze v Strasbourgu ter jim onemogočili dokončanje študija."

UL si bo prizadeval za pomoč palestinskim študentom

Dodali so še, da si bodo prizadevali za pomoč palestinskim študentom. Podobno kot v primeru ukrajinskih študentov bodo "predlagali pristojnim organom ustanovitev posebnega štipendijskega sklada za palestinske študente, ki zdaj v Gazi ne morejo študirati, ter povečanje mest za mlade raziskovalce/doktorske študente/študentke, ki bi bila posebej namenjena palestinskim študentom in študentkam.

UL bo poleg tega pozval vlado RS, da omogoči izdajanje dovoljenj za študente, ki bi v Sloveniji lahko študirali oz. dokončali svoj študij. "Že zdaj imamo primer, kjer se aktivno ukvarjamo s pomočjo študentu iz Gaze, ki bi želel nadaljevati študij na Fakulteti za farmacijo, a ima težave s pridobivanjem dovoljenja za prebivanje (tako kot številni drugi tuji študenti), kar je splošen in zelo velik problem v Sloveniji in na kar opozarjamo ter skušamo spremeniti situacijo že več let."

UL se zavzema za skupni poziv za končanje spopadov

Študenti v zasedeni predavalnici FDV. Foto: BoBo
Študenti v zasedeni predavalnici FDV. Foto: BoBo

V pismu so prav tako obsodili nasilje na protestih študentov po svetu, preprečevanje mirnih protestov in pregon znanstvenikov, ki so kritični do izraelskih politik v Gazi. "Podpiramo mirne proteste, ki izhajajo iz temeljne človekove pravice do mirnega zborovanja in opozarjajo na družbeno aktualne teme. Verjamemo, da tudi protest študentk in študentov na UL FDV opozarja družbo o težavnosti razmer v Palestini, zlasti v Gazi, ter spodbuja družbo in odločevalce, da več naredimo za rešitev te situacije."

Dodali so še, da UL poziva vse izobraževalne institucije in njihove akademske skupnosti v Izraelu kot tudi po svetu, da se pridružijo skupnemu pozivu po takojšnjem končanju spopadov, pregonu odgovornih za vse kršitve mednarodnega prava in pogajanjem o trajni rešitvi, ki bo zagotovila mirno sobivanje Izraela in Palestine in polno uresničevanje pravice do izobraževanja.

"Univerza v Ljubljani si bo še naprej prizadevala, da bo v naši akademski skupnosti zagotovljena temeljna demokratična pravica vsakega državljana in državljanke do izražanja protesta, skrbela za vzgojo javne besede in državljanskega etosa, ki se bo ograjeval tako od islamofobnih kot protijudovskih stališč. Skrbeli bomo, da se skupaj s študenti in študentkami in našo akademsko skupnostjo v celoti zavzemamo za svetovni mir in obsodimo vse oblike agresije in nasilja, ki mladim odvzemajo pravico do izobraževanja in prihodnosti," so zaključili.

FDV izrekel podporo palestinskemu ljudstvu

V izjavi za javnost o izraelskem genocidu v Gazi je UL FDV izrazil podporo in solidarnost palestinskemu ljudstvu. "Obenem ostro obsojamo tudi vse poskuse relativizacije izraelskega genocida in prikrivanja oziroma pomanjševanja izraelskih zločinov v imenu 'pravice do samoobrambe'.”

Sorodna novica Gorazd Kovačič: Študentje imajo z zasedbo FDV-ja prav

"Pri simboliki se ne bomo ustavili," so poudarili študenti pred pogovorom.

"Dekan Iztok Prezelj je zatrdil, da se načelno strinjamo in da nas ločijo le manjše razlike v dikciji. A to bodo pokazala šele njegova dejanja," so izjavili, potem ko je Prezelj pretekli teden v imenu vodstva FDV-ja pojasnil, da je cilj vodstva oblikovanje možnih skupnih stališč s študenti.

Po besedah študentov morajo Slovenija, Univerza v Ljubljani in FDV glede genocida v Gazi ukrepati hitro in odločno, saj se o priznanju genocida oz. očitnih dejstev ne morejo pogajati. Prav tako mora Slovenija "kolaboracijo s sionističnimi okupatorji" nemudoma končati, so dodali.

Podporo je izrazilo šest kateder na fakulteti

Doslej je zahteve študentov podprlo šest kateder na fakulteti, študentski svet FDV-ja, sedem kateder z drugih univerz, osem nevladnih organizacij, dva akademska inštituta in dva študentska sveta drugih fakultet ter Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO).

Iz ALUO-ja so pretekli teden sporočili, da izražajo podporo in solidarnost Palestincem. Vlado so pozvali, naj sledi njihovim zahtevam in nemudoma prizna Palestino. Ob tem so podprli tudi aktiviste, študente in akademike, ki obsojajo genocid in nasprotujejo vojaški podpori Izraelu.
Solidarnost in podporo vsestranskim študentskim protestom so v petek izrazili tudi na Inštitutu za kriminologijo ljubljanske pravne fakultete. Ob tem so poudarili, da je verjetnost genocida v Gazi v svoji januarski odločbi ugotovilo tudi Meddržavno sodišče (ICJ).

Sorodna novica "Vprašati se moramo, kaj imajo v mislih judovski študentje, ki trdijo, da se 'počutijo ogrožene'"

Med drugim so izrazili zaskrbljenost nad "propagiranjem enostranskega narativa o situaciji z omejevanjem pravic do svobode izražanja in mirnih protestov" ter zatiranjem miroljubnih študentskih in drugih protestov s silo in prepovedmi. Opozorili so tudi na neupravičeno instrumentalizacijo obtožb antisemitizma.

Enačenje antisemitizma s kritikami Izraela so označili za absurdno in izredno nevarno. "Najhujše posledice ima tovrstna zloraba izraza antisemitizem seveda za Palestince, saj jih oropa pravice do jasnega opozarjanja na lastno trpljenje in nazadnje pravice do življenja," so zapisali.

Slovenski študenti so se pridružili protestnemu valu v podporo Palestini na fakultetah po vsem svetu. Na FDV-ju nadaljujejo protestno zasedbo predavalnice fakultete, ki se je začela prejšnjo sredo.

Študente na FDV-ju podprlo vodstvo fakultete