Foto: TV Slovenija posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija posnetek zaslona

Uslužbenci centrov so zatrjevali, da do nadomestila niso upravičeni, ker so vključeni v izobraževanje, čeprav zakonodaja takega izključitvenega pogoja ne določa. Komisija državnega zbora za človekove pravice je ministrstvo za delo pozvala, naj krivice odpravi.

Na težavo je opozorila mati 26-letnega invalida. CSD Kamnik je odločil, da njen sin ni upravičen do nadomestila za invalidnost, ker ima status dijaka. Obrnila se je na varuha človekovih pravic Petra Svetino, ki je ugotovil, da so bili zaradi različne prakse CSD-jev oškodovani številni invalidi.

"Kot nesprejemljivo in brez pravne podlage štejemo prakso centrov za socialno delo, ki posameznikom, ki so izpolnjevali pogoje za status invalida po zakonu o družbenem varstvu, kategorično niso priznavali statusa invalida po 18. letu, če so se le-ti šolali," je opozoril Svetina.

Na nekaterih centrih so ljudem več let podajali napačne informacije, da do nadomestila niso upravičeni. Mnogi zaradi te napačne razlage vlog sploh niso oddali in so bili prav tako oškodovani. Darja Kuzmanič Korva iz Skupnosti centrov za socialno delo trdi, da problem izvira iz zastarele zakonodaje: "Nismo goljufali ali da nismo želeli rešiti vlog. Gre za to, da je bil zakon napisan na tak način, kot je bil. Tudi ni 'ne vem koliko' teh primerov, kot se prikazuje. Ampak je res samo nekaj primerov."

Starši invalidov so pogosto utrujeni od nenehnega iskanja rešitev, pravi Direktorica Zveze Sožitje Mateja De Reja, saj CSD-ji razlagajo določene zadeve zelo različno.

Na ministrstvu za delo pa napako priznavajo. "Opravičujemo se vsem posameznikom, ki niso mogli uveljavljati pravic zaradi tolmačenja, ki je posledica skromnega zakona," se opravičuje državni sekretar Cveto Uršič.

Člani parlamentarne komisije za človekove pravice so ministrstvo pozvali, naj pripravi zakon, ki bo opeharjenim invalidom omogočil prejemanje nadomestila.