Foto: BoBo
Foto: BoBo

Poslanci opozicijskih poslanskih skupin LMŠ-ja, SD-ja, Levice, SAB-a in poslanska skupina nepovezanih poslancev so v DZ-ju predstavili interpelacijo zoper ministra za okolje Andreja Vizjaka.

"Ključni očitki so nezakonito in netransparentno delovanje v škodo države, govorimo o aferi glupih davkov, kršenju korporativnega prava do njegovega današnjega delovanja v Termah Čatež, ko je kljub nasprotovanju strokovnih služb ministrstva odobril povečanje črpanja termalne vode," je v imenu predlagateljev interpelacije povedal poslanec LMŠ-ja Brane Golubovič.

Drugi očitek je po njegovih besedah, da je Vizjak sprejel zakon o vodah, to "škodljivo in nevarno zakonodajo" pa so morali ljudje ustaviti na referendumu. "Tretji očitek je, da onemogoča stroki in nevladnim organizacijam sodelovanje pri pripravi okoljske zakonodaje. Zadnji primer sta gradbena in okoljska zakonodaja," je pojasnil poslanec LMŠ-ja.

Četrta točka pa je favoriziranje parcialnega interesa na račun javnega interesa. "Andrej Vizjak je sam največja grožnja boju proti podnebnim spremembam. Zeleni prehod pa očitno razume kot priložnost za osebno izkoriščanje," je ob tem pojasnil poslanec SD-ja Soniboj Knežak.

15.00

Vizjak: Gre za politični boj

Interpelacija bo priložnost, da pojasni dogajanje v Termah Čatež v času, ko je bil gospodarski minister, je prepričan. "Lahko bom jasno pojasnil očitke zoper zadnja razkritja te lepljenke," se je dotaknil enega glavnih očitkov interpelacije.

Po navedbah opozicije namreč kapljo čez rob pomeni nedavno razkritje posnetka domnevnega Vizjakovega pogovora s podjetnikom Bojanom Petanom v zvezi s Termami Čatež. "Vseskozi sem se zavzemal za prosperiteto državne lastnine v gospodarstvu, ki so jo nekateri namenoma izčrpavali. Tudi v tem primeru je bilo tako. Šlo je za izčrpavanje podjetja, kar sem hotel kot minister takrat preprečiti. Če ne bi posredoval, bi mi verjetno očitali, da sem ravnal malomarno in nisem naredil dolžnega ravnanja," je dejal.

"Zavzemal sem se za državno lastnino, za davkoplačevalce. Če bi bilo tako, kot je bil takrat načrt države, danes ne bi imeli takega razsula, kot ga imamo," je zatrdil. Petan je za konsolidacijo svojega lastništva uporabil denar Term Čatež in s tem tudi davkoplačevalcev, krepko zadolžil podjetje in naredil veliko škodo. "To je tisto, kar je v tem primeru glupo," je poudaril Vizjak.

"Upam, da bodo na koncu šteli argumenti, da bom skozi odgovor na interpelacijo pojasnil, da gre za celo vrsto konstruktov zoper mene in delovanje te vlade. Gre za političen boj, za politično orodje zoper ministre in te vlado. Vidimo, da interpelacije vlagajo kot po tekočem traku. Verjamem, da bodo argumenti prepričali večino poslank in poslancev," je še dejal.

Vložena interpelacija zoper Vizjaka