Andrej Vizjak je v Odmevih povedal, da je domnevno sporni posnetek manipulacija in lepljenka, ki jo je lansirala
Andrej Vizjak je v Odmevih povedal, da je domnevno sporni posnetek manipulacija in lepljenka, ki jo je lansirala "smetarska mafija", da bi ga diskreditirala. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Nov dan, nova afera. Tokrat je v središču nekdanji gospodarski, sedanji okoljski minister Andrej Vizjak. Posnetek izsekov pogovora Vizjaka iz leta 2007 s poslovnežem Bojanom Petanom, ki ga je sinoči objavil POP TV, naj bi razkril, da je Vizjak Petana prepričeval, naj ne povečuje lastniškega deleža v družbi Terme Čatež, v zameno pa mu je obljubljal "kooperativnost" nadzornega sveta. Obenem naj bi mu svetoval, kako naj se izogne plačilu davkov. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) se je že odzvala z besedami, da če je posnetek pristen, je ravnanje Vizjaka nesprejemljivo. KPK je zato pozval vlado, naj primer obravnava v okviru etičnega kodeksa.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je bil gost oddaje Odmevi. Z njim se je pogovarjala voditeljica Tanja Starič.

KPK: Če je posnetek pristen, je ravnanje Vizjaka nesprejemljivo. Vizjak: To je lepljenka.

Minister Vizjak, boste odstopili?
To bi seveda bila želja vse teh smetarskih lobijev, ki stojijo za tem konstruktom. Namreč ali se vam ne zdi čudno, da po 14 letih pride takšen prispevek prav v trenutku, ko smo na vladi predlagali zakon o odpadkih, ki bo naredil konec izčrpavanju plačevalcev komunalnih storitev in tudi države na področju odpadkov, ko končno vzpostavljamo red, kar ni v interesu številnih gospodarskih družb, ki so v rokah tajkunov, med drugim tudi Odlazka, ki bodo ob milijone evrov, ki smo jim jih do zdaj namenjali. Samo lani smo za odpadke in reševanje odpadkov namenili 14 milijonov evrov, in to vsako leto z interventnim zakonom. To bi bila zmaga in odpirali bi šampanjce – tisti, ki bodo preprečili, da se naredijo korenite spremembe v korist naših državljanov in okolja.

Zagotovo je eno od vprašanj, zakaj se je pojavilo prav zdaj. Ampak najprej razčistimo, kar smo slišali, je to vaš glas?
Sam bi to zelo rad razčistil in predlagam, da soočite mene in gospoda Petana s predvajanjem kompletnega posnetka. V tem, kar ste predvajali, je vrsta nelogičnosti. Vi govorite tu, ker je to iztrgano iz nekega konteksta, skratka narejena je neka lepljenka z uvodom novinarke in predvajanjem nekega kratkega izseka.

To, kar je dostopno.
Da, ampak oprostite, mislim, da bi bilo prav, da naši ljudje, ki bodo o tem presojali, vidijo celotno sliko, da slišijo celoten pogovor, in si bodo okoli tega ustvarili mnenje.

Smo povabili tudi gospoda Petana, pa ni bil odziven danes. Ni se odzival na naše klice …
Očitno mu ni v interesu …

Ko govorite o davkih, rečete "neumno je plačati davke". To se sliši na posnetku.
Sam nisem nikogar nikoli pozival h kakršni koli davčni utaji. Imate pa možnosti, da si podjetja v medsebojnem poslovanju poračunavajo davke – to, da nekdo ne plačuje davka, še ne pomeni, da je kar koli nezakonitega. In še enkrat: ta zadeva je iztrgana iz konteksta. Ko govorimo o davkih, tukaj je govor o 30, 34 milijonih, ki se nekaj pripisujejo davkom, medtem ko je celotno podjetje Terme Čatež danes vredno 24 milijonov evrov. In mi govorimo o 30 milijonih davka, pravzaprav 14 milijonov je vredno. Vidite, da je to nesmisel?

Takrat je bila seveda delnica več vredna.
Hočem povedati, če želimo priti resnici do dna, dajmo predvajati celoten posnetek, dajmo soočiti akterje, pa bomo videli, kaj je res in kaj ni res. Boste videli, takrat bo prišla resnica, ne pa s to manipulacijo.

Še ena izjava: "moji bodo delali, tako kot se bomo zmenili" – nadzorniki?
Lahko tudi moji otroci, lahko tudi moji sosedje. Iz tega konteksta ni nič razvidno, moji? Kateri moji? Ali vi veste, kateri moji?

Kooperativnost dela skupščine, kontekst je delovanje nadzornega sveta …
Ne, ne morete iz takšnih izsekov ugotoviti resnice pogovora, lahko jo ugotovite le, ko bo celoten pogovor s celimi stavki, pa ne samo stavki, s celotnim začetkom in koncem, takrat šele jo lahko izveste. To je namenjeno diskreditaciji, moji odstavitvi z namenom zmage smetarskega lobija, mafije v tej državi. Verjemite mi, da je to v ozadju, in sam se bom temu najostreje uprl. Za to je veliko indicev, tudi ta posnetek, ki se je po 14 letih znašel v medijih, zakaj se ni prej? Mimogrede, ali veste, da so za gospoda Petana delali tudi obveščevalci? Gospod Selan je bil vodja obveščevalne službe, gospod Petan in gospod Odlazek sta prijatelja. To je vse povezano in delujejo proti nam, ki želimo v državi narediti red.

Ali zanikate, da ste si kot minister prizadevali, da gospod Petan ne bi povečal deleža v Termah Čatež? Takrat je bila delniška bitka.
Sam sem si kot gospodarski minister vedno prizadeval za interes najprej države, slovenskega gospodarstva, to sem vedno branil z dejanji itd. Ti konstrukti, lepljenke in manipulacije so pravzaprav izseki lahko iz kakšnega pogovora, lahko tudi več pogovorov.

Ste se srečevali z gospodom Petanom v tem času, ste se pogovarjali?
Da, pogovarjal sem se z vsemi slovenskimi podjetniki, še posebej tistimi, ki so bili v posredni državni lasti, ker je bila to tudi moja dolžnost kot gospodarskega ministra. Verjamem, da se je sleherni gospodarski minister seznanjal s stanjem v gospodarstvu, se pogovarjal.

Zagotovo, a tu gre za nakupe delnic …
Ne vem, to vi govorite. Res bi rad enkrat videl kompletni posnetek z začetkom in koncem ter soočenjem, da vidimo, kaj je res in kaj ni res. Najostreje zanikam, da bi se s kakršnim koli vpletanjem, to se pravi povezoval z odločitvami te družbe. Navsezadnje, nič od tega, kar je danes tu na mizi, kar danes očitate, se ni zgodilo. Nič se ni zgodilo. Skratka ni bilo nobenih posledic.

To v tem primeru ni ključno. Zdaj govorimo o ravnanju ministra …
Prvič: to je domnevno ravnanje, ker ni celotnega posnetka.

Domnevno, da.
Drugič pa, to ravnanje ni bilo realizirano z nobenim konkretnim dejanjem, ki bi bilo kakor koli slabo za državo ali davkoplačevalce. Vse skupaj je konstrukt.

KPK meni, da bi morala o tem govoriti vlada. Bo? KPK tega ne bo obravnaval, ker se je to zgodilo pred toliko leti.
KPK-ja takrat sploh še ni bilo. Sam še enkrat podčrtujem, kaj bo na vladi, je stvar predsednika vlade, ampak še enkrat povem, gre za očiten upor dela ali pa celotne odpadkovne mafije, ki želi preprečiti sprejetje zakona, ki bo na tem področju naredil red, kar se bo poznalo predvsem na varstvu okolja, pa na denarnicah davkoplačevalcev, ker bodo privarčevali pri komunalnih storitvah.

Vabljeni k ogledu celotnega prispevka v videu spodaj.

Vizjak o spornem posnetku