Foto: BoBo
Foto: BoBo

Levica in SD sta 26. novembra v DZ vložila več kot 28.000 podpisov za začetek referendumskih postopkov glede zakona o investicijah v Slovenski vojski (SV) v letih od 2021 do 2026, ki predvideva 780 milijonov evrov sredstev za vojaške naložbe. DZ pa je 27. novembra potrdil sklep o nedopustnosti referenduma. Ministrstvo za obrambo je predlog sklepa podkrepilo s pravnim mnenjem.

Poslanci Levice, LMŠ-ja, SD-ja in SAB-a pa so s prvopodpisanim vodjem poslanske skupine Levica Matejem T. Vatovcem vložili zahtevo za oceno ustavnosti omenjenega sklepa. Ustavnemu sodišču predlagajo, da ugotovi neustavnost sklepa in ga odpravi.

Prva alineja drugega odstavka 90. člena ustave določa, da referenduma ni dopustno razpisati o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč. Vlagatelji zahteve pa so prepričani, da sprejeti zakon ni nujne narave.

Po ocenah koordinatorja Levice Luke Mesca bo zelo težko utemeljiti nujnost tega zakona. "Ta zakon pa ni bil sprejet po nujnem postopku in niti ni bil ob tem predložen sklep o nedopustnosti referenduma. Po rednem postopku je bil v obravnavi več kot pet mesecev," je opozoril Mesec.

Obrambni minister Matej Tonin se je za predlog sklepa o nedopustnosti referenduma po njegovem mnenju odločil šele takrat, ko je ugotovil, da lahko zberejo podpise za referendum, in da "za zapravljanje 780 milijonov evrov za vojsko nima podpore javnosti". Prav tako Slovenija trenutno ni v vojni nevarnosti, "pač pa je ogrožena zdravstveno, socialno in gospodarsko", je še ocenil Mesec.

Vlagatelji zahteve za oceno ustavnosti menijo, da je sklep tudi v nasprotju s tretjim členom ustave, ki določa, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo, in v nasprotju s 44. členom ustave, ki določa, da ima vsak državljan pravico, da v skladu z zakonom neposredno ali po izvoljenih predstavnikih sodeluje pri upravljanju javnih zadev.

"Tako kot je bila v prejšnji krizi na tnalu likvidnost ali solventnost države in javnih financ, sta tokrat na tnalu demokracija in ustavna ureditev," meni Mesec. Odločitev ustavnega sodišča pričakuje v 30 dneh.

LMŠ: Vlada ima težavo z demokracijo

Poslanka LMŠ-ja Tina Heferle je ocenila, da ne gre za zakon, od katerega bi bil odvisen obstoj varnosti in obrambe države, pač pa za navaden zakon o investicijah in državljani bi morali imeti pravico o tem odločati na referendumu. "Da je tej vladi postalo samoumevno prepovedovati referendumsko pobudo, je nevarno in kaže na to, da ima velik problem z demokracijo," je poudarila.

Poslanka SD-ja Meira Hot meni, da smo zadnje mesece priča sistematični razgradnji pravne države. Po njenem mnenju je koalicija s sklepom o nedopustnosti referenduma arbitrarno posegla v nekaj, kar bi moralo biti v demokratičnih državah samoumevno, torej dopustiti ljudem možnost do soodločanja na referendumu. "Koalicija je ustavo prodala za 780 milijonov evrov," meni poslanka.

Poslanec SAB-a Marko Bandelli je spomnil na aktualne razmere, povezane z epidemijo. Po njegovih besedah je država popolnoma na kolenih na več področjih, medtem pa se pogovarjajo o ustavni presoji sklepa o nedopustnosti referenduma o vojaških naložbah. "Povejte, kdo je tu nor," je pozval. Bandelli ocenjuje, da morajo o teh vojaških naložbah odločiti državljani.

Referendum o vojski na ustavno sodišče