Opozicija si glede vojaških investicij želi zakonodajni referendum. Vlada je proti. Foto: BoBo
Opozicija si glede vojaških investicij želi zakonodajni referendum. Vlada je proti. Foto: BoBo

Vlada DZ-ju predlaga, naj ugotovi, da se zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021–2026 nanaša na vsebino, glede katere skladno s prvo alinejo drugega odstavka 90. člena ustave razpis zakonodajnega referenduma ni dopusten, ker zakon predstavlja zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe v smislu prve alineje drugega odstavka 90. člena ustave. Kot poudarja vlada, je omenjeni zakon nujen za vzpostavitev nujnih obrambnih zmogljivosti države, s tem pa takojšnje in učinkovito obvladovanje varnostnih situacij.

V štirih opozicijskih strankah pa opozarjajo, da vlada s tem ljudstvu jemlje pravico do odločanja o tem, kako porabiti 780 milijonov evrov javnih sredstev. Naj se ta denar porabi za orožje, ali pa denimo za zdravstvo, stanovanja in domove za starostnike, je v današnji izjavi v DZ-ju v imenu vseh štirih opozicijskih strank povedal koordinator Levice Luka Mesec. S tem se po njegovem mnenju potrjuje stališče opozicije, da vlada za kuliso boja proti novemu koronavirusu oblast v državi trga iz rok ljudstva in koncentrira vse vzvode oblasti pri sebi.

Luka Mesec, Levica. Foto: BoBo
Luka Mesec, Levica. Foto: BoBo

Sprememba referendumske zakonodaje

Da bo vlada lahko tak sklep predlagala DZ-ju, si je po Meščevih besedah omogočila v prvem protikoronskem svežnju pomoči s spremembo referendumske zakonodaje, "ki naj bi bila namenjena temu, da ne bi kdo organiziral referenduma proti pomoči ljudem in gospodarstvu v času epidemije". Že nekaj mesecev zatem pa je vlada pokazala, da je bil namen te zakonodaje, da se trajno prepreči referendumska iniciativa proti politikam vlade, ocenjuje Mesec.

Prav tako je vladna ocena, da je referendum o naložbah v SV nedopusten, po poslančevem prepričanju znak, da se vlada boji ljudi. "Obrambni minister Matej Tonin je kot predlagatelj tega zakona ves čas govoril, naj Levica zbere podpise. Zdaj, ko smo tik pred sprejetjem tega v DZ-ju, pa se je očitno ustrašil in se odločil, da bo referendum raje prepovedal," je še ugotavljal Mesec.

Tonin ne pričakuje presenečenj

Obrambni minister Matej Tonin pričakuje, da bo v torek večina v parlamentu zavrnila zahtevo za posvetovalni referendum o zakonu o obrambnih naložbah in da bo nato ta dokončno sprejet na novembrski seji. Zakon bo sprejet do konca leta, posebnih presenečenj ne pričakujem, je dejal po zasedanju obrambnih ministrov zveze Nato.

Slovenska vlada si intenzivno prizadeva za povečanje obrambnih izdatkov, zakon o obrambnih naložbah v letih 2021–2026 je tik pred končnim glasovanjem, je po zasedanju poudaril Tonin na virtualni novinarski konferenci s slovenskimi dopisniki v Bruslju.

Minister v torek pričakuje obravnavo v državnem zboru glede referenduma. "Pričakujem, da bo večina v parlamentu zavrnila zahtevo za posvetovalni referendum, in pričakujem, da bo na novembrski seji državni zbor dokončno sprejel zakon o zagotavljanju sredstev za investicije," je poudaril.

Obrambni minister Matej Tonin. Foto: MORS
Obrambni minister Matej Tonin. Foto: MORS

Slovenija na repu zaveznic

Tonin je še pojasnil, da bo slovenski obrambni proračun v letu 2021 znašal 1,28 odstotka, leto pozneje 1,3 odstotka BDP-ja, a se Slovenija kljub temu na lestvici zaveznic ne bo povzpela, temveč bo ostala na repu, slabša bosta le Belgija in Luksemburg. "Dramatičnega premika žal ne bo, bo pa viden napor in namera, da se stvari premaknejo z mrtve točke," je poudaril.

Bo pa Slovenija z novim zakonom dosegla cilj zagotavljanja 20 odstotkov obrambnega proračuna za investicije, je poudaril minister. Navedel je tudi, da bo Slovenija do leta 2024 zagotovila 1,5 odstotka BDP-ja za obrambo, s čimer bo uresničila, kar je leta 2018 tedanji premier Marjan Šarec obljubil Stoltenbergu.

Konkretno naj bi Slovenija za obrambne naložbe na leto namenila od 100 do 145 milijonov evrov. Prihodnje leto naj bi začeli podpisovati nove pogodbe in uresničevati nekatere že podpisane. Poteka dobava vozil 4 x 4 oshkosh, ki bi jih lahko dobili na začetku prihodnjega leta, je dejal minister.

Helikopterji, letalo in osemkolesniki

Takoj ko bo zakon potrjen, načrtujejo nabavo helikopterjev in transportnega letala, ker so dobavni roki dolgi. Po sklenitvi pogodbe je dobavo realno pričakovati v štirih letih, je ocenil Tonin. Precej denarja bo v prihodnjih dveh letih po ministrovih besedah vloženega v infrastrukturo, zlasti vojašnice, kar odpira priložnosti tudi za slovensko gospodarstvo.

Glede osemkolesnikov je po Toninovih navedbah možnosti več: nadaljevati projekt ministrice Andreje Katič, na voljo pa so tudi ameriški strikerji, vozila, ki jih delajo v Avstriji, in patrie. Temeljito bodo pretehtali, kaj je cenovno najugodnejše in kako bi postopek izpeljali čim bolj transparentno, saj se zavedajo, da bo javnost gledala pod prste. "Če nočemo zavoziti vseh prihodnjih investicij, moramo to investicijo narediti absolutno brez napak," je sklenil minister.