Največ stroškov evharističnega kongresa je predstavljala ureditev stadiona v Celju, in sicer 132.506 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Največ stroškov evharističnega kongresa je predstavljala ureditev stadiona v Celju, in sicer 132.506 evrov. Foto: MMC RTV SLO

Vodja pododbora za finance Janez Gril je tako izročil dva čeka po 25 tisoč evrov Misijonskemu središču Slovenije in Slovenski Karitas. Gril je predstavil tudi celotno finančno poročilo Slovenskega evharističnega kongresa in pojasnil, da so zbrali ravno dovolj sredstev za pokritje vseh stroškov in za izpolnitev obljube, da bodo del darov namenili pomoči potrebnim.

Skupno so zbrali dobrih 400.000 evrov (med drugimi so s posebno nabirko po 800 župnijah v eni nedeljski maši zbrali 118.753 evrov, prispevek škofij je bil 100.000 evrov), stroškov pa je bilo skupaj slabih 370.000 evrov. Največ stroškov je predstavljala ureditev stadiona v Celju, in sicer 132.506 evrov.

Eden od treh ciljev kongresa tudi solidarnost
Novomeški škof Andrej Glavan, ki je bil tudi predsednik odbora za pripravo Slovenskega evharističnega kongresa, je poudaril, da je eden od treh ciljev evharističnih kongresov tudi ta, da morata "poživljeno evharistično življenje, poglobljen odnos do evharistije imeti odmev tudi v poživljeni solidarnosti do ubogih po zgledu prve Cerkve".

Tako so v okviru kongresa načrtovali karitativno dobrodelno akcijo, in sicer za uboge v svetu, bolne otroke doma in delno za stroške kongresa. Vsakemu od teh namenov so namenili eno tretjino zbranega denarja. Ker je bil eden izmed govornikov slovenski misijonar Pedro Opeka z Magadaskarja, so za njegovo humanitarno akcijo med revnimi otroki namenili eno tretjino, Slovenski karitas za bolne in invalidne otroke pa drugo tretjino.

"Ta karitativna akcija naj bi bila uvod v leto solidarnosti, ki bo sledilo v prihodnjem pastoralnem letu v Cerkvi na Slovenskem, in v tem letu naj bi se še bolj poživilo karitativno delo tudi v drugih karitativnih ustanovah," je še dodal novomeški škof Glavan.