Franci Ježek.
Franci Ježek.

Pravnik Franci Ježek je v oddaji Dobro jutro odgovarjal na vprašanja, povezana z delovnopravno zakonodajo, tudi o delu od doma. "Delo od doma je treba pravnoformalno urediti ‒ v tej izjemni situaciji je bilo to urejeno z neko odredbo in mislim, da bo v teh okoliščinah tudi inšpektorat razumevajoč," poudarja odvetnik in dodaja: "Sicer pa mora biti delo od doma dogovorjeno pisno, z aneksom k pogodbi."

Dogovorjene morajo biti tudi druge pravice, o vsem pa mora biti obveščen tudi inšpektorat za delo, "saj se določena dela na morejo opravljati na domu oz. bi bilo to lahko preveč nevarno". "Večinoma gre za t. i. storitvene dejavnosti oz. intelektualne storitve, kjer v bistvu ni tako pomembno, kje se delavec nahaja," še pravi odvetnik, pri tem pa poudarja, da je delodajalec dolžen delavcu v teh primerih izplačati tudi nadomestilo za uporabo svojih delovnih sredstev. Včasih se delodajalci sicer znajdejo in "dajo delavcu na voljo svoje sredstvo" (npr. računalnik), a tu je tudi vprašanje stroškov spleta ipd., opozarja.

Pri tem pa ne gre pozabiti niti na dolžnosti delavca, ki dela na domu, opozarja Ježek. "Če ste na delu na domu, že samo ime pove, da ste na delu, torej imate pravico do odmora, sicer pa morate biti na voljo delodajalcu, torej ne morete iti vmes malo v trgovino po nakupih."

Pripada poln dopust in s tem poln regres

Dotaknil se je tudi trenutno najbolj pereče teme: regresa za letni dopust in same odmere letnega dopusta. Po njegovem mnenju delavci niso sami krivi, da niso mogli na delo, poleg tega jim je tekla delovna doba, prispevki so bili plačani, dela pa jim (zaradi višje sile) ni mogel omogočiti ravno delodajalec, tako da jim ‒ če so zaposleni za polni delovni čas in za celo leto, sicer se dopust odmerja po dvanajstinah ‒ pripada polno število dni dopusta, z njim pa tudi poln regres.

Zakonska določila za izrabo dopusta ostajajo tudi v teh spremenjenih okoliščinah enaka, je poudaril: "En dan si lahko izberemo, ostalo po dogovoru z delodajalcem, načeloma 14 dni v kosu ‒ spet v dogovoru z delodajalcem ‒, polovica dopusta se lahko prenese v naslednje leto ..." "Vprašanje zaradi teh objektivnih okoliščin je, ali bi lahko prenesli kaj več, ampak mislim, da se je najlažje glede teh podrobnosti dogovoriti z delodajalcem," je sklenil.

Nasveti: delo od doma, v službi, dopust