Minister za finance Klemen Boštjančič. Foto: BoBo
Minister za finance Klemen Boštjančič. Foto: BoBo

Medtem ko je oblikovanje delovne skupine za davke, ki se je prvič sešla ta teden, sledilo dogovoru med predstavniki vlade in gospodarskimi združenji o sodelovanju gospodarstva v delovnih skupinah o pripravi davčne reforme in odpravljanju administrativnih ovir v gospodarstvu, bo strateški svet za davke deloval kot strokovno posvetovalno telo ministra Klemna Boštjančiča.

"Delo sveta bo temeljilo tudi na rezultatih razprav v delovni skupini za davke, hkrati pa ne bo nadomestilo nadaljnjega usklajevanja rešitev v okviru socialnega dialoga," so v današnjem sporočilu za javnost poudarili na ministrstvu.

Člane delovne skupine in tudi člane strateškega sveta je v uvodu nagovoril Boštjančič. Spomnil je, da želijo na ministrstvu pripraviti učinkovite celovite rešitve, ki bodo davčni sistem naredile pregleden in enostaven.

Ker na ministrstvu stremijo k čim širšemu dialogu, se je članom sveta zahvalil za pripravljenost na sodelovanje. Izrazil je prepričanje, da bodo tudi razprave v okviru sveta prispevale k uspešnemu delu ministrstva pri oblikovanju davčne politike.

Svet sestavljajo predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga Žiga Debeljak, davčni svetovalec in nekdanji vodja zbornice davčnih svetovalcev Franc Derganc, Bojan Ivanc iz Gospodarske zbornice Slovenije, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, Aleš Kobal z mariborske pravne fakultete, predsednik uprave Leka Robert Ljoljo, Jasmina Malnar Molek z Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, odvetnik in davčni svetovalec Jernej Podlipnik, Domen Romih iz odvetniške družbe Jadek & Pensa, glavni tajnik Sindikata vzgoje in izobraževanja Slovenije Branimir Štrukelj ter odvetnik Andrej Toš. Predsednica sveta je državna sekretarka na finančnem ministrstvu Katja Božič.