Diskriminacija žensk je pogost pojav tudi leta 2013. Foto: BoBo
Diskriminacija žensk je pogost pojav tudi leta 2013. Foto: BoBo

"Delodajalec raje zaposli mlajšega moškega kakor mlajšo žensko, razlog pa tiči v morebitni zanositvi in poznejši odsotnosti zaradi porodniškega dopusta," je na današnji novinarski konferenci dejala sekretarka Sindikata Mladi plus Dalia Cerovšek.

Ženske so ob enaki izobrazbi slabše plačane. Po podatkih, ki jih je objavila Evropska komisija ob evropskem dnevu enakega plačila, 28. februarja, obstaja 16,2-odstotna povprečna razlika med urnim zaslužkom žensk in moških v EU-ju. "Da bi ženske v EU-ju lahko zaslužile enako kot moški, bi morale na leto delati 59 dni več," je poudarila Cerovšek.

V praksi, kljub zakonski prepovedi, tudi v letu 2013 mlade ženske na razgovorih za službo še vedno sprašujejo po njihovem zakonskem stanu, številu otrok, načrtih za družino v prihodnosti. Cerovšek je opozorila, "da se ženskam v podpis še vedno ponujajo odpovedi pogodbe o zaposlitvi, če ženska v času trajanja delovnega razmerja zanosi".

Vodja centra Info ŠKUC Živa Jurančič je poudarila pravico do informiranosti. "V razmerah, ko se mlade ženske srečujejo z diskriminacijo oziroma ko se mladi nasploh srečujejo z ovirami in tveganji pri zaposlovanju, je poznavanje lastnih pravic, zakonodaje, ki te pravice zagotavlja, in akterjev, ki mladim lahko nudijo podporo in svetovanje, ključnega pomena," je poudarila.

Pomembno je, da mladi znajo dostopati do pravilnih informacij. Raziskava Mladina 2010 je pokazala, da v Sloveniji splet skoraj vsak dan uporablja kar 82 odstotkov mladih, a najpogosteje za komuniciranje in zabavo ter v manjši meri za informiranje o družbi.

"Podporo mladim nudi tudi dejavnost informiranja za mlade, ki spada med pomembnejše dejavnosti mladinskega dela in ki ga izvaja kar nekaj mladinskih organizacij, tudi Sindikat Mladi plus in Društvo ŠKUC oziroma Info ŠKUC," je dodala Jurančič.

Na današnji materinski dan bo ob 18. uri v Društvu ŠKUC tudi predavanje o diskriminaciji in pravicah mladih žensk pri iskanju zaposlitve in podaljševanju pogodb. Predavali bosta Dalia Cerovšek in predsednica Ženskega lobija Slovenije Metka Roksandič.